Изложба за незрящи представя артефакти от варненския Регионален исторически музей

Изложба за незрящи с копия на девет от най-атрактивните артефакти от колекцията на варненския Регионален исторически музей ще бъде открита в арт галерия „Ларго“ на 17 ноември от 18 ч. 

Експонатите са сканирани, след което са изработени техни копия от полиестерна смола, пригодена за възприемане от посетители с увредено зрение. В серията са включени популярната „Богиня от езерото - глинен капак във вид на човешка глава, изящна теракотена статуетка на Атис,  двулицева мраморна надгробна плоча от II век, мраморни статуи на бог Юпитер Долихен и на Херакъл, бронзова форма за ритуален хляб и др. Предметите са намерени в региона на Варна и са от  втората половина на V хилядолетие пр. Хр. до IX-X век сл. Хр.  Изработката на артефактите е осъществена под ръководството на скулптура Живко Дончев, а под обектите има информация, подготвена от специалистите от РИМ – Варна и преведена на брайл от Геновева Зашева.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“ и е посветен на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол. Изложбата ще остане в „Ларго“ до 24 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони