Изложба за Никола Петков е подредена в Градския дом на културата в Пловдив

Документална фотоизложба за Никола Петков под мотото „Аз няма да бъда жив, но България ще бъде свободна” е подредена в Градския дом на културата „Борис Христов” в Пловдив. Експозицията е подготвена от БЗНС съвместно с държавна агенция „Архиви” и Комисията по досиетата и бе открита от лидера на ПП БЗНС Николай Ненчев. Фотоизложбата вече е гостувала в 16 града в България, радва се на голям интерес, а в града под тепетата експозицията ще остане до 23 ноември (четвъртък).

Документалната изложба за Никола Петков проследява важни събития както от неговия живот, така и от живота на цялото демократично българско общество от началото на 20-и век. През 2017 г. се навършват 70 години от екзекуцията на Никола Петков, наречен от съвременниците си „един от най-големите демократи на всички времена”.

Син на кмета на София Димитър Петков, който поставя началото на градоустройството на столицата, и брат на Петко Д. Петков, Никола завършва с отличие Сорбоната, след което се връща в родината. Заради несъгласието с водената до и след 1944 година политика на официалните власти е бил три пъти интерниран в различни части на страната. Осъден е на смърт чрез обесване заради съпротивата си срещу налагането на комунистическия режим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура