Изложба за Тутанкамон в Бургас

Уникалната изложба "Тутанкамон-една недовършена любовна история" отваря врати в Бургас на 10 юли. Експозицията ще е в сградата на Държавна опера - Бургас, където ще остане до края на септември.

Повече от 100 експоната пресъздават с максимална точност гробницата на фараона, останал в историята като "детето цар". Предметите са групирани в няколко тематични къта - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар".

Специално осветление и музика ще създават у посетителя усещането, че се разхожда в света на древните египтяни - едно общество, което е изповядвало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

Представените експонатите са копия на автентични находки. Изработени са от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят има издадено разрешение за това от Министерството на културата в Египет.

Досега изложбата е представяна в редица страни по целия свят, но идва за първи път в България с подкрепата на Община Бургас.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Билети ще се продават на вмясто както следва: редовен билет 16 лв., за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 10 лв.; за деца до 7 години, задължително с придружител - безплатен вход.

Коментари

Задължително поле