Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

НСО: Разследване ще установи причината за пътния инцидент с Караянчева

Изложба за Хайтов откри Европейските дни на наследството “Творчески щрихи” предлага съвременен прочит на творчеството на писателя от млади творци

Експозицията съдържа произведения по книгата “Диви разкази”, през погледа на млади творци. Снимки: Цветан Томчев

Зам.-министърът Амелия Гешева даде старт на инициативата

Над 360 безплатни събития ще има в цялата страна

Инициативата Европейските дни на наследството 2019, която ще продължи през целия септември, стартира с първите събития.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева даде начало на честванията с откриването на изложбата “Творчески щрихи”, посветена на 100 години от рождението на писателя акад. Николай Хайтов, подредена в галерия “Средец” на Министерството на културата.

Бяха показани скулптурни портрети на писателя през годините.

Експозиция предлага съвременен прочит на творчеството на писателя от млади творци. Тя съдържа произведения по книгата “Диви разкази” на студенти от Националната художествена академия, на ученици от Художествената гимназия в София и от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов” град Варна, както и скулптурни портрети на писателя през годините. Изложбата може да се види до 13 септември.

Възпоменателното събитие е организирано от фондация “Памет” на наследниците на писателя, със съдействието на Министерството на културата.

Европейски дни на наследството се провеждат в почти всички европейски страни като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. През годините ЕДН са се утвърдили като най-голямото общоевропейско събитие, в което се включват всяка година над 20 милиона европейски граждани.

Над 360 събития ще бъдат организирани общинските администрации във всички области на страната в рамките на инициативата у нас.

Тази година празниците са обединени под мотото: “Изкуства и развлечение”.

Десетки музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месеца. Сред различните прояви, организирани от общините, са: фестивали, празници на градовете, концерти, изложби, поетични конкурси, театрални постановки на открито, образователни игри за деца и др. Програмата може да видите на сайта на Министерството на културата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.