Работодатели от Варненско готвят протест заради скъп ток от ТЕЦ Варна

11 българи са спечелили над 1 млн. долара на покер Фахредин Мустафов получи половин милион на турнир в Барселона

Инспекторите на ОЗХО взеха проби в Дума

Слизат от педалите на пешеходна пътека Велосипедистите масово вършат нарушения, някои не са и чували, че има правила

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 22 април 2018

10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Изложба за 130 години от рождението на художника символист Георги Машев в Пловдив

Градска художествена галерия в Пловдив ще показе най-представителните творби на Георги Машев (1887-1946 г.) по случай 130-годишния юбилей от рождението на художника символист. Изложбата на определяния като родоначалник на диаболистичната тематика в изобразителното изкуство у нас автор ще бъде открита на 13 април (четвъртък) от 18 часа в залите за временни експозиции на улица “Княз Александър Първи” 15. Изложбата е съвместен проект на ГХГ-Пловдив и на галерия “Станислав Доспевски” – Пазарджик и се осъществява в партньорство със Софийска градска художествена галерия, Националната галерия и художествените галерии в Казанлък и Русе.

Художникът Георги Машев открива своите сюжети в народните предания, търси приказното и мистичното в българската история. Разтърсен от дехуманизиращата жестокост на Първата световна война, в която участва като военен художник, застигнат и от лични нещастия, творецът трансформира преживяванията си в характерна демонична образност и артистична експресия. Личното му приятелство с Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Теодор Траянов и Николай Райнов допълва и оформя уникалния му художествен мироглед.

Георги Машев напуска Държавното рисувално училище след творчески конфликт с преподавателя си и заминава за Петербургската художествена академия (1907 г.), а година по-късно се мести в Брюкселската Художествена академия. Окрилен от срещата с голямата европейска култура и увлечен от модното направление на символизма, Машев се завръща у нас с пораснало самочувствие и се дипломира в Държавното рисувално училище при преподавателите Иван Мърквичка, Стефан Иванов и Иван Ангелов. “В младата история на българското изобразително изкуство Георги Машев се отделя рязко от другите, неочакван и своеобразен”, пише за него в своята мемоарна книга “Път през годините” писателят Константин Константинов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.