Изложба на Държавна агенция "Архиви" : Всичко за Илинденско- Преображенското въстание

Показват уникални документи 

Документална изложба на Държавна агенция „Архиви“, озаглавена „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“, гостува в Бургас. Тя ще бъде официално открита днес, 5 декември и е част от Националния план за отбелязване на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.
Експозицията ще бъде във фоайето на Културен дом НХК и обобщава тематично цялата хронология и география на въстанието. Застъпени са темите за основателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 г., въстанието в Македония – Битолски и Ресенски въстанически райони, Крушевската република, в Костурски район, в Струмишки район, в Щипски район. 
Проследени са и последвалите въстанически действия в Странджанския и Одринския район, в Горноджумайско и Разложко, както и в Серски район.
В изложбата е отделено внимание и на  отзвука, който предизвикват събитията в чужбина – сред световната общественост, правителства и отделни личности. 
Почти всички европейски вестници откриват постоянни или ежедневни рубрики, в които се проследява ходът на въстанието и се изтъква смелостта на участниците в него, както и жестокостта на репресиите на османската власт при неговото потушаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони