Автобус с 15 пътници се заби във влекач, паркиран край пътя преди Ришкия проход

Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Катастрофа между ТИР и лека кола заради непочистен от снега път Е-79

Изложба на художника-плакатист Стефан Десподов се открива в Народния театър в негова памет

Народният театър е домакин на уникална изложба. Тя включва 21 творби в памет на големия художник-плакатист Стефан Десподов.

Той е едно от най-големите имена в съвременното българско изобразително изкуство и по-специално в областта на сценичния плакат. На тази изложба негови колеги си спомнят за Стефан Десподов с усмивка, с малко тъга, но преди всичко с огромно уважение към неговото творчество.

Дори хората, които не ходят на театър, са виждали сценичните плакати на Стефан Десподов, твърдят колегите му. Творбите, изложени във фоайето на Народния театър, са своеобразен поклон пред таланта на художника, прочут по целия свят.

„Преди 1 година точно имах честта да открия негова изложба в Москва и се оказа, че той е изключително познат там като автор. И изложбата, която беше в Музея на театъра, беше препълнена залата от негови колеги”, каза проф. Божидар Йонов, цитирам от БТВ.

Платната, посветени на Десподов, показват различни страни от характера му – чувството за хумор, иронията и самоиронията, умението да кажеш много с няколко щриха на четката.

„Най-голямата сила на плаката е това, че неговата галерия е улицата. Щом като той е на улицата, трябва за секунди да провокира зрителя и той да запомни за какво става дума”, допълни проф. Йонов.

Изложбата е част от международното триенале на сценичния плакат и ще продължи в Народния театър до края на октомври.

Международното триенале на сценичния плакат се открива на 7 ноември и ще продължи до края на месеца. Автори от 24 държави ще представят своите най-добри произведения, а публиката може да ги разгледа в галерията “Квадрат 500” в НДК.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.