Изложба на шуменка се разпродава благотворително

Шуменката Невена Пощарова, която е икономист по образование, но благодетел и художник по сърце, разпродаде част от втората си самостоятелна изложба още при нейното откриване тази седмица. Този път каузата й е образованието на децата от два Центъра от семеен тип и Кризисен център в Шумен, наследници на бившия дом "Детелина". Средствата от изящните й картини ще отидат за закупуване на учебни пособия и тетрадки за техните 35 възпитаници. "Благодарен съм за жеста, исках да бъде смислен и ценен подарък за децата", каза директорът на центровете Иван Калоянов. Първата откупка беше направена от името на бившия кмет на Шумен Красимир Костов, последваха и други. Експозицията е на разположение на ценители в Регионалнати библиотека "Стилиян Чилингиров" до събота.

"Дарбата ми е дадена, за да мога да допринеса нещо за хората. Радвам се, че най-важното - енергията и емоциите, които влагам в картините, достигат до хората, докосват ги", казва Невена. Рисува от дете, но талантът й се отприщил с нова сила преди 5 г. Бременността с първата й дъщеричка й наложила да остане у дома, но като деен човек решила да си поръча маслени бои и още в деня на пристигането им започнала да рисува. Приятелите й одобрили творбите, по техен съвет ги популяризирала в интернет и заваляли откупки. Така повярвала в себе си, започнала да попива видео уроци, да усъвършенства точността на ръката, да пробва нови техники. В картините й има много женски лица и препускащи коне, защото обожава ездата. Откакто е майка на две момичета, се качва на кон само в мечтите и творбите си.

Въпреки че е привърженик на реалистичната живопис, отскоро практикува и флуид арт. При този тип абстрактно изкуство боите се обработват, смесват в съд и се изливат на платното в причудливи форми.

Невена е член на сдружението "Подай ръка - Шумен" и с нейната изложба то отпразнува своя 10-годишен юбилей и десетки успешни благотворителни каузи. Художничката икономист е заразила с инициативите и семейството си - както "Труд" писа, нейната 4-годишна дъщеря Вики дари косата си за перука на онкологично болни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България