Изложба от Националното триенале „Мостове” представят в Габрово

В Художествена галерия „Христо Цокев” в петък бе открита изложба от националното триенале «Мостове».

Проявата бе организирана от Художествена галерия «Христо Цокев» в партньорство с Министерството на културата, Община Габрово и Съюза на българските художници, под патронажа на кмета на Община Габрово.

Общо в първото издание на Националното триенале участие взеха 101 художника със 174 творби. От тях, след оценка от седемчленно жури, допуснати за участие са 99 творби на 64 художника. Номинирани за награда са 24 автора.

Темата за „Моста”, върху която са създадени творбите, е разгледана в два аспекта.

"Във философски аспект е израз на вечното желание на човека да преодолява, да покорява, да опознава, да свързва. Следствие на стремежа му за противопоставяне на деления, граници, бариери, пропасти.

Във втория аспект се възприема, като едно от най-значимите съоръжения, построени от човека. Той е по-значим и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен.

Принадлежи на всички (независимо от възраст, народност, раса, религия) и е еднакъв за всички. Преодолява разстояния, построен винаги там, където се кръстосват най-много човешки нужди и съдби", обясняват организаторите на събитието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства