На 21 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 21.10.2019

Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 г.

Президентът Радев ще бъде на посещение в Япония за интронизацията на император Нарухито

Интронизацията на император Нарухито (ИНФОГРАФИКА)

Полицейски хеликоптер и няколко патрулки преследваха 4 часа силно агресивна крава в Германия

Подкрепа от Путин за Сирия търси Ердоган Иска армията на Дамаск да се оттегли от границата

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Изложба „Парабола” в галерия „Париж” У нас пристигнаха художниците Даниела Зекина и Петър Бояджиев, които вече 25 г. живеят и работят в Канада

1. Даниела Зекина и Петър Бояджиев на откриването на изложбата „Парабола”, галерия „Париж”, София.

У нас пристигнаха художниците Даниела Зекина и Петър Бояджиев, артистично семейство, което вече 25 г. живее и работи в Канада. Само преди седмица в Казанлък те дадоха старт на Петото издание на „Минипринт” – международна изложба и конкурс на малка графика.

На 8 юни в столичната галерия „Париж” беше вернисажът на авторския им проект „Парабола” – живопис, графика и други медии. Ценители и широката публика могат да видят творбите до 23 юни 2017.

Защо „Парабола” и коя е линията на обединение в почерка на двама толкова различни артисти?

Параболата като литературен термин визира късо словесно произведение с поучителен характер, близко до притчата и афоризма. Даниела Зекина показва живописни картини, а Петър Бояджиев – дигитални графики със смесена техника, които са отпечатани върху платно. Но и двамата използват емигматичен език, за да пресъздадат с визуални средства алегориите на модерния свят. Творбите им са коренно различни като сюжет и стил, но общата линия в изобразителния им почерк е използването на графични знаци – цифри, ноти, букви. Така те създават оригинална визуална азбука. Несходствата всъщност провокират зрителя да открива общото като внушение. На прага на всяка абстракция лежи една конкретика, която осъществява контакта с публиката и завихря около себе си фантазното, въображаемото, личното послание. Добре познати митологични сюжети присъстват тук осъвременени, създават визуално напрежение – трепет, който привлича и генерира различни тълкувания. Двамата артисти разбиват клишето, че се допълват. Те не се допълват, на места дори се оттласкват, защото са коренно различни. Но когато подредиш творбите им една срещу друга, като в огледален образ, откриваш общия хоризонт между тях – във финеса, чувствителността, в посланията. Петър използва техниката „трансфериран диманш” – създава картините си на компютър и после ги отпечатва върху платно, като ги дообработва с триизмерни елементи. Той залага на алегорията, в преобладаващата част творбите му са гротескни. Ще усетим това въздействие в „Пиърсинг”, „Приключение”, „Прилежност”. В живописта си Даниела използва различни текстури, а в тази изложба виждаме нови триизмерни елементи, полагане на златен и сребърен прах, за да се получи различно отразяване на светлината. Когато зрителят съзерцава нейните творби, сякаш чува музика от предренесанса. В картините ѝ грее образът на Вечната жена, но красотата на линията и цвета носят допълнителен пласт на антично изящество. Този подтекст е вложен и в заглавията: „Калиопа в червено”, „Урок по калиграфия”, „Музика”, „Между думите”.

Двамата художници са интересен творчески тандем, характеризиращ се с полифонична събирателност, която хармонизира паралелните светове на всеки един от тях.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.