Изложба показва реставрирани елементи от келтска колесница

Реставрирани елементи на откритата през 2013 година келтска колесница, както и келтските апликации към конска сбруя, намерени при разкопките на археологическия резерват „Сборяново”, показват за първи път в изложба в Разград.

Експозицията, наречена „С колесница през Европа”, е подредена в интерактивния музей на територията на археологическия резерват „Абритус” в Разград. В нея са представени и глинени олтари, моделирани на дъното на някои от вкопаните гробници, единствено от гетите. Това съобщиха от областната управа в Разград по повод откриването на изложбата, на която са присъствали областният управител Гюнай Хюсмен, археологът професор Диана Гергова и д-р Йордан Анастасов – специалист по келтския свят и късножелязната епоха в Европа и преподавател по археология и праистория в Женевския университет, негови студенти, доброволци по програма „ Еразъм +“ от Франция, Испания, Португалия, Италия, Естония и Турция и други.

Професор Гергова съобщи при откриване на изложбата, че е спечелен грант от американския посланически фонд за проект за Свещарската могила. Подробности щели да бъдат обявени на 23 октомври на съвместна пресконференция в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони