Изложба разказва за конкурсите "Панчо Владигеров"

Изложба, посветена на международните и национални конкурси на името на известния композитор Панчо Владигеров, се открива в понеделник в Шумен.

С нея фондацията на името на музиканта отбелязва четвърт век от своето съществуване. Както "Труд" писа, първата инициатива на организацията беше концерт на радиооркестъра на БНР в Шумен навръх рождения ден на Владигеров. Тогава изложбата беше показана за първи път пред ценителите на класическата музика, но в момента се представя допълнена с непоказвани фотоси.

Откриването е в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров", където може да бъде разгледана до 20 април. В експозицията са 15 пана, като всяко е посветено на отделен музикален конкурс, провеждани от 1995 до 2017 година. Добавени са и 6 табла, които представят Първия международен конкурс за пианисти "Панчо Владигеров", състоял се в Шумен през 1986 г. Авторът на снимките е неизвестен, те са предоставени от архива на някогашния Окръжен съвет за култура в Шумен.

Иначе през 1995 г. националният конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" е заснет от фотографа Огнян Блъсков, а автор на снимковия материал на всички останали е Красимир Кънев.

Експозицията ще бъде открита с изпълнения на двама цигулари от музикалната школа "Анастас Стоянов" в Шумен. След това тя ще гостува и в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони