Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

ЦЕРН с “Вълни от любопитство”, излъчва забавни открития на живо във Варненската обсерватория

Астрономическа обсерватория “Н.Коперник” във Варна е един от световните партньори, избрани за излъчване на живо от Европейската организация за ядрени изследвания- ЦЕРН, на последните идеи в науката и технологиите.

На 5 ноември стартира четвъртото издание на TEDxCERN, конференцията за технология, забавление и дизайн на тема “Вълни от любопитство”.

Обсерваторията отваря две зали за 150 души, които от 15 до 19.30 часа на този ден ще гледат на живо презентациите на млади учени, всяка в рамките на 20 минути, поднесени по най-забавния и интересен начин, обясни за “Труд” директорката Свежина Димитрова.

Събитието ще се проведе на английски език и ще бъде предавано в цял свят. 12 лектори ще говорят по различни атрактивни теми в областта на океанографията, за тъмната материя, дронове и гравитационни вълни, биотехнологии, грамотност и изкуствен интелект. Поканени са и двама наши лектори -Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение и Ева Божурова от НАОП “Н.Коперник”.

Най-добрите представяния от TEDх конференциите досега се въртят като безплатни видеоклипове и са гледани повече от три милиарда пъти. Основната цел е да се покаже, че идеите в науката се разпространяват като вълни-те растат и се сливат с течение на времето и се появяват нови вълни. Лекторите ще разкажат всеки своята история как техните изследвания са започнали като малка вълна страст и очарование и са се превръщали във все по-голями вълни, докато днес точно тези изследвания са променили нашия мироглед.

Излъчванията от ЦЕРН в събота ще бъдат в 50 държави, като за България освен във Варненската обсерватория ще бъдат и във Великотърновския университет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете