Измамници предлагат кредити „с връзки“

Двама от задържаните измамници остават за 72 часа в ареста в Стара Загора, един е пуснат срещу “подписка”.

Полицията арестува трима софиянци и ги прати в Стара Загора

Жертви ставали хора, затънали в дългове, на които банките отказвали заеми

Двама под стража за 72 часа

Полицията арестува трима измамници, предлагали в интернет да уреждат банкови кредити на хора, затънали в дългове. Задържаните при акцията са били общо пет, но двама от тях издали бандата. На тях не са повдигнати обвинения и остават само свидетели.

Мошениците живеят в София, но са закарани зад решетките в Стара Загора, откъдето е жената, подала първата жалба срещу тях. Двама от мъжете на 38 и 25 години са пратени за 72 часа под стража, а третият на 37 години е пуснат срещу “подписка”. Засега са установени трима “ужилени”, но престъпната схема била проста, затова се смята, че жертвите в цялата страна са много повече. Възможно е обаче досега да не са се жалвали, тъй като плащали суми до 500-600 лева и са ги прежалили.

Бандитите пускали обяви в социалните мрежи, в които се представяли за банкови служители или счетоводители “с връзки” в дадена банка. Те предлагали да посредничат на хора с лоша кредитна история да получат нови заеми от 5000 до 30 000 лева.

Когато някой се свързвал с тях, измамниците му искали ЕГН-то и личните данни, а после подготвяли с тях наръч с документи за кредита. Пращали на кандидата папка, която на вид изглеждала същата, каквато изготвят кредитните инспектори в истинските банки. Но му казвали, че за да бъде гледано искането за кредит, човекът трябва да внесе авансово 500 лева. Веднага щом получели тези пари, връзката прекъсвала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право