Измениха присъдата на убиеца на Симона от 30 на 25 години затвор

Убиецът на 15-годишната ученичка от Сливен ще лежи зад решетките 25, вместо първоначално наложените му от Окръжния съд в Сливен 30 години лишаване от свобода. Присъдата бе изменена от Апелативния съд в Бургас, след като обвинението бе преквалифицирано – съобщиха от съда. Случаят стигна до втора инстанция по жалбите и на убиеца Димитър Иванов /сега на 29 г./, и на служебния му защитник. Димитър настоял наказанието му да бъде намалено на 15 години. Посочил, че Симона му съсипала живота, че е правил два опита за самоубийство.

Жестокото престъпление бе извършено на 6 ноември 2015 г. в двора на Гимназията по икономика, където учеше момичето. Димитър й изпратил СМС с искане за среща, за да се разберат. По пътя си, до оградата на училището, Димитър срещнал познат на Симона, стрелял с газовия си пистолет и го наръгал. На стълбите на входа на гимназията Димитър наръгал психоложката на училището Стефка Султанова, нанесъл множество удари с ножа си-пеперуда в тялото на Симона. Тръгнал да си върви, но се върнал и отново забил ножа. После се прострелял в устната кухина с газовото си оръжие, но не успял да сложи край на живота си.

Разследването разкри, че Симона и Димитър се запознали в сливенското с.Сотиря, където той работел, а семейството й имало къща. Той се влюбил безумно в малкото момиче. Първоначално чувствата били споделени. Но след като Симона се преместила да учи и да живее в града, приятелският й кръг се променил и тя се дистанцирала от него. Той й пишел СМС-и, атакувал я във „Фейсбук”, не можел да се примири, че не е желан. Заявявал, че „тя ще бъде или негова, или ничия”. От отчаяние направил опит да се самоубие, но въпреки че изпаднал в кома, лекарите го спасили.

Пред Окръжния съд в Сливен заявил, че се стигнало до кървавата саморазправа, защото искал да спре Симона от пътя, по който е тръгнала. Спрямо убиеца бяха повдигнати обвинения за 3 престъпления – за убийството на ученичката, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, и за опита за убийство спрямо познатия на Симона и психоложката на гимназията. Делото приключи в едно заседание и заради съкратеното съдебно следствие най-тежкото в закона наказание „доживотен затвор” бе редуцирано до общо наказание за трите престъпления „лишаване от свобода за 30 години”.

%d0%b6%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b0

Въззивната инстанция е преквалифицирала обвинението от три отделни в едно престъпление - убийство на повече от едно лица с особена жестокост, с цел да улесни друго престъпление. Апелативният съд изцяло е потвърдил наложените на Димитър 25 г. затвор за жестокото умишлено убийство на Симона. Но заради промененото обвинение „установената от първонстанционният съд съвкупност от престъпления отпада, поради което чл. 23 и чл. 24 от НК за налагане на общо наказание и за увеличаване на общото наказание не могат да бъдат приложени” – уточниха от пресцентъра на съда. Потвърдени са присъдените обезщетения от 120 хил.лева за майката, 70 хил.лева за бащата и 25 хил.лева за психоложката за претърпените от тях неимуществени вреди. Апелативният съд е посочил, че счита за справедливи обезщетения от по 180 хил. и 140 хил.лева за двамата родители на убитото момиче. Но тъй като те не са обжалвали тази част от първоинстанционната присъда, не съществувала законова възможност размерът да бъде коригиран и увеличен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право