Измъкнаха с лебедка сляп кон от шахта

Спасители от противопожарната служба в Шумен измъкнаха с лебедка кон, паднал в шахта и престоял с краката нагоре над 15 часа. Сигнал за бедстващото животно на ул."Тракия" в община Хитрино бил подаден към 9,37 часа в сряда, съобщиха от полицията.

Екипът се отзовал светаквично, действали  бързо, защото животното било на ръба на силите си и общо час траяла цялата операция, разказа един от петимата участници спасители Владимир Колев.

сляп кон шахта

До патовата ситуация се стигнало след като през деня в сряда конят бил вързан за дърво близо до шахтата, потънала в бурени. Животното страдало от слепота и вероятно затова е попаднало с гръб и цялата си задна част в бетонна клопка.

Шахтата била над 1,20 м дълбока, с размери метър на метър и само главата му стърчала навън. Привечер стопанинът му Джемел Мехмедов видял какво се е случило и тръгнал да търси помощ. По никакъв начин животното, заклещено в шахтата, не можело да се измъкне. Пред спасителите собственикът разказал, че търсил фадрома и трактор да го теглят, но хората му отказвали. Сетил се поне да завие коня, за да не умре през нощта от студ. Ако се е бил обадил веднага, е можел да спести мъките на животното, коментират спасителите.

Те веднага съобразили да превържат през тялото и краката коня и да го измъкнат с лебедката на пожарния автомобил "Ивеко". Сапаните /ленти/ на предните крака вързал служител, а за задните се погрижил собственика на добичето. След изваждането конят бил обездвижен от дългия престой, но жив. Спасителите обяснили на стопанина, че непременно трябва да извика ветеринар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони