Изнасяме близо два пъти повече култура, отколкото внасяме

Средно 37 лв. на домакинство за вестници, списания и книги през 2016 г.

Изнасяме близо два пъти  повече култура, отколкото внасяме. Това сочат данните на Националния статистически институт от представянето на културата като икономически сектор, обобщени специално за 24-ти май.

При внос за 26 840 000 лева, износът е 48 127 000 лева. Сравнително близки са стойностите на внос/износ, когато става дума произведения на изкуството, предмети за колекции или антични предмети и за музикални инструменти и части и принадлежности за тях. Двойна е разликата в полза на износа при книги брошури и други печатни издания и при вестници и печатни периодични списания.

Средно по 37 лева е похарчило всяко домакинство за покупка на вестници, списания и книги през 2016-а година. 68% от хората, използващи интернет за лични цели, четат новини и електронните варианти на вестници и списания, сочат данните на националната статистика.

Около 30% са потребителите публикуват лично творчество онлайн. Много хора теглят филми от мрежата. Купуват се и билети за концерти или се поръчват книги през специализирани интернет сайтове.

Повече от 1,1 млн. българи са посетили кинопрожекции, а под милион са хората, избрали представления на живо. Средно обаче едно домакинство е изхарчило по 16 лева за подобни прояви.

Под 900 000 са посетителите на музеите през миналата година, а най-посещаван е историческият музей във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България