Глория с нови кадри с любимия

Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП в Несебър

Зоран Заев свиква предсрочни избори

Над половин милион души на пореден протест в Барселона, десетки ранени и арестувани

Диета без глутен повишава либидото

Вълко Червенков нямал брак с жена си На младини се готвел за актьор, като държавен глава пишел епиграми под псевдоним

Откриха африканска чума по мъртво диво прасе в Габровско

Две коли катастрофираха в Бистрица, едната се вряза в къща

Борис Джонсън: Нова отсрочка за Брекзит ще бъде безполезна и скъпа

Карфиолът е истински аристократ

59-годишен мъж застреля друг при битов скандал в Ловешко Извършителят е задържан

Абсурдни партии в битка за гласове Щури формации в Европа и САЩ засенчват родните колорити

Изнасяме жито за Виетнам и Филипините

Има тенденция за покачване на цената на международните пазари

Вече 2 млн. тона родно жито са изнесени, така че сделки има и пазарът не е блокиран. Това коментира за „Труд“ председателят на Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи Мартин Русев по време на първата конференция „Зърнена академия 2016“, която се провежда във Варна.

1.6 млн.тона са изнесени за страни от ЕС, основно за Испания, но учудващо тази година, че експортът върви за Виетнам. Миналата година в азиатската страна са били изнесени 100 000 т родна пшеница, а тази над три пъти повече -360 000 т до момента. Освен за Виетнам има кораб и за Филипините.

Не е голям износът за Близкия изток, както в предни години, например за Либия има отплавал само един кораб с 30 000 т, посочи Русев. Според него по-високите добиви на жито са компенсирали по-ниските цени до момента, но има тенденция за покачването им. Досега е с около десетина евро на тон спрямо тези преди месец-два, които бяха под голям натиск заради големите добиви в световен мащаб.

В момента цените за износ в зависимост от качеството са 155 евро за тон фуражна и 165 евро за тон хлебна пшеница. Не се очаква да има експлозия на цената на зърното, тъй като балансите в глобален мащаб са тежки, но има сезонно повишение- реколтите са прибрани вече и производителите не са така притеснени да продават веднага , а изчакват по-добра цена, коментира още шефът на Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи. Той посочи, че поскъпване на зърното има и в Русия, която след жътва излезе с дъмпингови цени на международните пазари. Мелниците в района на Москва плащат всеки ден по-високи цени за добро качество, по-високият курс на рублата също вдигна цените за износ и в момента с 12.5 протеин руска пшеница се продава по 178-180 долара на тон, а само преди 3-4 седмици -под 170 долара на тон, коментира още експертът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.