Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Елизабет Хърли: Страстта е полезна за здравето

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Мъж уби три от децата си и съпругата си в Сан Диего, след което се самоуби

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Изнасяме мебели за Китай Общият експорт за миналата година надхвърля 335 милиона евро

България изнася мебели за държави като Германия, Франция, Италия, Великобритания и дори далечен Китай, съобщи Александър Манолев, зам.-министър на икономиката по време на най-големия форум – изложенията “Техномебел” и “Светът на мебелите”.

През миналата година износът на мебели надхвърля 335 млн. евро, като тенденцията количествата да растат е устойчива, уточни той. Спрямо 2008 г. експортът на такива стоки се е увеличил близо два пъти. Произведената продукция в сектора надхвърля 919 млн. лв., а оборотът на компаниите е около 1 млрд. лв.
Българският бизнес заслужава поздравления за високото качество, което предлага и благодарение, на което се налага на толкова конкурентни пазари, подчерта Манолев. Той посочи недостига на квалифицирани кадри и борбата със сивия сектор като основни проблеми на сектора. По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост на вътрешния пазар през миналата година има увеличение на потреблението.

Мебелният бранш носи около 7-8% от износа на България, а в мебелната и дървообработващата индустрия в момента работят около 50 хиляди души.

Заместник-министърът напомни на фирмите, че могат да получат помощ чрез Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, така и чрез други инициативи на министерството. “Трябва да насърчаваме добитата в България дървесина да се преработва у нас. Мебелният бранш е най-добрата възможност това да се осъществи”, допълни Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието. Той определи това като стимул за развитието на малкия и среден бизнес.

В рамките на изложенията бяха връчени и отличията в конкурса “Българска мебел на годината”. През тази година над 90% от участниците в “Светът на мебелите” са български производители. В изложението се включват и компании от Украйна, Турция, Румъния.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.