Изнасяме 15 пъти по-малко вино за Русия

От 10 години насам България изнася 15 пъти по-малко вино и държи сега едва 1% от руския пазар. Средната цена на бутилка родно производство е 1.35 евро, а на френското -3.50 евро. Преди промените България е била втора по износ и четвърта по производство на вино, а сега е на 22 -ро място. Данните посочи Виталий Меркушев, председател на борда на Черноморски форум на винопроизводството, чието V издание започва във вторник в курорта Златни пясъци.

Руският пазар консумира 1.2 млрд. бутилки годишно на обща стойност 5 млрд. евро. Само 30 % от виното се добива от местните лозови насаждения, останалото количество е внос предимно от Франция, Италия и Испания. България е експортно ориентирана и изнася над 60% от производството на вино, което е 120 млн. литра годишно. Основните пазари са Полша, Чехия, Русия, Германия, САЩ, а напоследък и Китай, посочи Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите у нас. Лозовите насаждения в България се ширят на 63 000 хектара.

На Черноморския форум за винопроизводство ще бъдат дегустирани вина от 20 страни в региона, Балканите и Кавказ. За наградите "Вината на Черно море" ще се състезават в 11 кагегории, а оценките ще дава Международно жури. Изложението се организира с подкрепата на Министерството на земеделието на Руската федерация, община Варна и Съюза на енолозите в България. По време на форума, който продължава до края на седмицата, изложителите ще посетят единствената държавна изба у нас в правителствената резиденция "Евксиноград", Археологическия музей, аграрния клъстер на Албена и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия