98-годишната Айрис Апфел – най-цветната и усмихната модна икона

Спецоперация срещу битовата престъпност в силистренското село Айдемир

САЩ още не са решили дали да изпратят ракети „Пейтриът“ на Турция

Джон Питърс отново се сгоди след 12-дневния си брак с Памела Андерсън

48 нови случая на коронавирус в Южна Корея

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е на свобода

Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС Регулаторът ще има и двама нови членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

Глоба за лекаря и за служителя при фалшив болничен

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 92% заради епидемията

Тита изкушава по прозрачна нощница

САЩ заплашиха да изтеглят военния си контингент от Косово причината е отказът на Прищина да премахне 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Евгени Будинов стана баща на момиче

Руският посланик положи венец на Паметника на Съветската армия по случай Деня на защитника на отечеството

Патриоти едва не стигнаха до бой в парламента Председателски съвет ще наказва виновните

Изнасят сухиндолско вино в 13 държави на три континента Лозари и винари честват за 155-ти път Трифон Зарезан на 14 февруари

Прочутото вино на производителите от Сухиндол се изнася в 13 държави от 3 континента. От гроздовия елексир пият в цяла Европа, САЩ, Канада, Русия, Китай. Това обяви в сряда кметът на Сухиндол инж.Пламен Чернев.

Градоначалникът поясни, че производството на вино и на грозде в региона датира от времето на траките. В миналото в района са се отглеждали над 13 000 декара лозя, а в момента са над 3000 декара. Засяти са 750 декара нови лозови масиви.

За 155-ти път жителите на Сухиндол ще честват традиционния празник Трифон Зарезан. В четвъртък предстоят две от знаковите събития по време на тържестват. Това са търкалянето на бурета и традиционната Зарезанска вечеринка. На сцената в читалището ще излязат местни състави, като гост изпълнители ще бъдат талантите от дует „Аморе“. Водещ на веселието ще е Ники Априлов.
В самия празничен ден църковната служба ще започне още в 9 часа в църквата „Св.Св.Петър и Павел”. По традиция ще бъде зарязана църковната асма. В 11 часа духовата музика ще поведе шествието към местността Димчански завои, където ще бъдат зарязани лозите.

„След това ще се съберем в местността Върбака, където още преди 150 години са се стичали сухиндолци. Това е районът край река Росица, където е най-плодородното място в нашата община и там са били зеленчукови и овощни градини. Днес има лозя, които се обработват. Много собственици си възстановяват наследствените масиви“, сподели инж. Пламен Чернев.

Градоначалникът добави, че там се провежда и традиционното мъжко хоро. Танцът е уникален и носи името „Как се чука чер пипер“. Следва традиционното шествие, където всяка група представя своя програма и скеч.

„За първи път тази година уникалното сухиндолско вино и вкусния еленски бут ще се срещнат на пищния празник. Шатра за 250 души ще даде възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до невероятните вкусове.

Колегите от Елена приеха тази покана. Техни производители ще представят свои деликатеси, а нашите винари ще изнесат гроздови елексири.Местните жители и гостите на града ще имат възможност да опитат и от виното, и от бута. Възнамеряваме да превърнем празника и в туристически продукт“, изтъкна инж. Пламен Чернев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.