Изненадаха информатици с уникална библия

С уникална вековна Библия, написана на турски език с арменска графика, бяха изненадани информатици, участници в Международния турнир в Шумен. Притежател на ценната книга е Шуменският университет "Еп.Константин Преславски", домакин на проявата. Състезателите имаха възможност не само да се докоснат до свещената книга, но и да получат подарък от ВУЗ-а дигитализирано нейно копие.

Предполага се, че предназначението на Библията е било за откъсната общност арменци - християни, говорещи на турски език. Годината на нейното издаване съвпада с арменския геноцид по време на Първата световна война, когато в Османската империя са убити над 1 милион арменци, а други са прокудени от родните им места.

С отбори в двете възрастови групи младша и старша Армения дебютира в X-то издание на международната надпревара. Техен ръководител е Армен Андреасян, член на международния комитет на Европейската Младежка Олимпиада по Информатика. Близо 200 участници от девет държави ще се състезават в турнира, който стартира в петък.

Коментари

Задължително поле