Изненадващият ход на германските социалдемократи

Сега ГСДП може да си пробие път напред и нагоре

Мартин Шулц е политик, който почти не отстъпва на Меркел по популярност в Германия

Чакането си струваше: Германската социалдемократическа партия (ГСДП) влиза с гръм и трясък в изборната година. Медиите и обществото вече обсъдиха надълго и нашироко кандидатурата на Ангела Меркел за канцлерския пост. И сега всички се занимават с новината за промените в ръководството на ГСДП.

Както стана ясно вчера, нов лидер на партията и кандидат за канцлерския пост става досегашният председател на ЕП Мартин Шулц - политик, който почти не отстъпва на Меркел по популярност. И който като никой друг социалдемократ може да си съперничи с нея в борбата за канцлерския пост.

И още един социалдемократ на политическия връх: скоро външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който от години е любимият политик на германците, ще заеме президентския пост. И тъй като по традиция външните министри се радват на голяма популярност, Зигмар Габриел, който сега обяви, че отстъпва на Мартин Шулц лидерския пост в ГСДП и кандидатурата за канцлер, може и да увеличи своята популярност, когато заеме мястото на Щайнмайер в германското външно министерство. Така социалдемократите изведнъж отново попадат в полезрението на германците. И то не само като младши партньор в голямата коалиция, чиито успехи досега винаги се приписваха единствено на Меркел и нейната партия.

Сега ГСДП може да си пробие път напред и нагоре с един наистина перспективен кандидат за канцлер. И да се концентрира върху основните си социалдемократически компетенции, показвайки по този начин на избирателите, че не е все едно за кого гласуват и че измежду "онези там горе" все пак има разлики.

Едно нещо обаче няма да се промени: ГСДП ще продължи категорично да отстоява европейските ценности. Национализмът, който напоследък набира сила в обширни части от Европа и света, няма място в нито една от партиите, представени в германския Бундестаг.

Германските социалдемократи много добре знаят, че да участваш в играта не води задължително до победа. Но сега, след толкова много слаби години, партията има съвсем реален шанс да се представи като наистина достойна алтернатива за Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари