На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Изнесли сме метали за 5 млрд. лв. Над 50% от продукцията в сектора се експортира към европейския пазар

Представители на властта, на браншовите организации и на бизнеса отбелязоха „Денят на металурга“.

Страната ни е изнесла метали на стойност 5 млрд. лв. през 2016 г. при произведена продукция за 7 млрд. лв. Това коментира Aнтон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) по време на професионалния празник „Ден на металурга“.

Металургията е предимно експортно ориентиран отрасъл, като над 50% от материалите се изнасят към европейските страни, като те са основно електролитна мед, олово, цинк.

„През 2016 година постигнахме рекорди в отрасъла. Секторът е с 2,5 пъти по-висока производителност спрямо нивото на преработвателната промишленост в страната, а цветната металургия с цели пет пъти“, уточни Петров. По думите му българската минна индустрия може да задоволи изцяло капацитета на цветната металургия, докато 25% от промишленото енергийно потребление на страната е именно на металургията.

Председателят на БАМИ също отчете, че липсата на квалифицирана работна ръка в отрасъла е един големите проблемите пред развитието на индустрията. „Секторът има нужда от гъвкаво, модерно трудово законодателство, каквото имат конкурентите ни в Европа“, уточни той.

„Металургията е ключов отрасъл за българската икономика и компаниите в сектора са конкурентоспособни“, отбеляза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев по време на събитието.

Според вицепремиерът Томислав Дончев е нужно държавата да обещае на индустрията подкрепа, спрямо това цената на енергийните ресурси да бъде атрактивна, да има достъп до качествен човешки ресурс, за да може компаниите в сектора да са конкурентоспособни в цяла Европа.

„13 хил. металурзи произвеждат 5% от БВП на страната“, заяви на събитието председателят на БСК Божидар Данев. “България е в челната третина в Европа по дял на индустрията в брутния вътрешен продукт”, коментира и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов коментира, че металургичната индустрия в последните години направи качествен скок в своето развитие.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че визията на Столична община е да привлича инвестиции в модерни и чисти производства.

„Само за първите осем месеца на 2017 г. отчитаме ръст от 41% в индекса на промишленото производство“, коментира Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката по време на професионалния празник на металурзите. „Инвестициите в минния отрасъл и в металургията са впечатляващи и достигат 7 млрд. лв. за последните 7 години. Това поставя нашата индустрия на челните места.“, коментира Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. С което се придвижваме все по стабилно към страните от третия свят?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.