Изнесли сме 62 млн. л вино през 2016 г.

Износът на българско вино ще стигне 62 млн. литра през 2016 г., основно за Полша, Румъния и Русия, съобщи министърът на земеделието проф. Христо Бозуков, който направи ритуално зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен.

През 2015 г. страната ни е изнесла малко над 60 млн. литра вино. Засадените площи с винени лозя у нас са близо 60 000 ха., като всяка година те се увеличават. През 2016 г. се наблюдава ръст в сравнение с предходни години, произведени са 128 млн. литра вино, каза още проф. Бозуков. По думите му метеорологичните условия тази зима не са били много благоприятни за лозите и вероятно ще има известен процент измръзвания.

„Страната ни заема достойно място на винената карта на света. От 29 май до 2 юни 2017 г. Изпълнителната агенция по лозата и виното ще бъде съорганизатор на 40-ия световен конгрес по лозарство и винарство и на 15-ата генерална асамблея на Международната организация по лозарство и винарство OIV.”, съобщи директорът й Красимир Коев.

Министър Бозуков коментира още, че тече ревизията в земеделското министерство и до края на месеца ще има резултати, но не пожела да каже подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес