Изнудваният бизнесмен Александър Ваклин: Иванчева се беше превърнала в самодържец

- Здравейте, г-н Ваклин. В сряда отрекохте да сте бизнесменът, от който Десислава Иванчева е поискала подкуп. Днес тя обяви, че вашата фирма „Ваклин груп“ стои зад ареста й. Продължавате ли да отричате, че именно вие сте изнудвания бизнесмен, платил 70 000 евро?

- Надявам се правото да възтържествува. Това, което Иванчева правеше е много неприятно...

- Не разбрах продължавате ли да отричате, че тя ви е изнудвала за пари.

- Разберете ме. Звънят ми от час от непознати номера и ми задават въпроси, на които не бих отговорил на непознати хора.

- Ами, да се видим и да се запознаем.

- За съжаление, днес ми е доста натоварен ден. На вас работата ви е да търсите новини, пък моята е друга.

- Кажете, какво е искала от вас, за да се осъществи проектът ви в близост до „Камбаните“.

- Тези сгради не са на одобрителен режим при нея. Те са на съобщителен режим при нея и прокурорите бяха доста изчерпателни по темата. Дори се учудих, че са толкова изчерпателни.

- След като сградите при Иванчева са били на съобщителен режим, тя как ви спъна проекта?

- Когато Столична община издаде един документ, примерно, искате да си направите магазинче някъде, минавате през ДАГ, а оттам ви издават виза за проектиране. Всеки документ, издаден от Столична община се праща в района по местонахождение, за съобщаване. Има двуседмичен срок за въпросното съобщаване. Ако този срок не се спази, за съжаление, законът е такъв, че няма санкции. Може да мине и една година. И една година вие чакате някой да съобщи, че главният архитект на София ви е издал виза. Това е нещо съвсем тривиално, което може да ви спъне проект. Вие сте си купил земята, плащате банков кредит... Всеки месец банката не ви пита дали някой се подиграва с вас, като не ви съобщава документа, който е издаден от Столична община.

- Колко време Иванчева ви държа проекта на трупчета?

- Главният архитект е разрешил РУП (работен устройствен план) е издал заповед за влизане в сила на РУП от юни месец 2017 г. От юни месец това не се съобщава. Нищо. В същото време текат банкови лихви. Как се оправяха другите колеги, не знам. Ние пуснахме жалба до съда, административният съд се забави. Пуснахме жалба чрез главния архитект до столичния общински съвет. Заедно с още няколко колеги пуснахме жалба. Общинският съвет привика Иванчева, попитаха я защо. Тя меко казано ги псуваше... И нищо не се промени. Тази жалба беше пусната през ноември. В административния съд жалбата ни е пусната още през август. Явно е имало защо да се бавят преписките. Когато хората помислят, че са над закона се получава нещо, към което ние, надявам се, че не искаме да се връщаме. В случая един човек си беше помислил че е над закона, над всичко...

- Това отрази ли се върху отношенията ви с английските партньори?

- Смятайте сумата пари, която ваши колеги бяха публикували. Към нея има и една хубава лихва... Може ли това да не се отрази на отношенията ми с партньорите?

- Колко е струвал теренът?

Достатъчно много, за да са болезнени лихвите.

- Дано всичко тръгне.

- Аз се надявам, че това, което се случи ще подейства отрезвяващо. Защото откакто тази жена стана самодържец в един район на София, за мое най-голямо съжаление и общински служители в други райони на столична община подеха леко полека нейната политика.

- Каква е все пак сумата, за която сте купили терена в „Младост“?

- 1 млн. евро и върху тази сума текат лихви всеки месец. Съжалявам, не исках да се разчува за изнудването...

- По-добре е да обясните вие като потърпевш, отколкото други да говорят вместо вас.

- Всичко е много банално и грозно. Четох какви ли не коментари. Няма нищо конспиративно. Историята е банална, но се надявам да подейства отрезвяващо за всички, които са тръгнали по пътя на Иванчева.

- Имате ли проблем с изнудване и в други райони на София, виждам, че строите в няколко района на столицата?

- За щастие, в други райони нямам такива проблеми. Но усещането за безнаказаност в администрацията се засилва и води след себе си до лоши, порочни практики. За цялата ми кариера за първи път ми се случва такова нещо.

- Партньорите ви от Великобритания знаят ли, че са ви изнудвали?

- Не. Не мога да си позволя да им кажа, защото те веднага ще се изтеглят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта