Изобретатели ще помагат на хора със специални нужди

Инженери, дизайнери и програмисти ще се съберат във Варна на есенен технологичен маратон, за да открият решения, подобряващи живота на хора със специални потребности. Събитието ще се проведе от 12 до 15 октомври в Техническия университет. То е организирано от фондациите "Култура Аними" и "Дизайн за всички България" с подкрепата на "Варна - Европейска младежка столица" и е част от глобалното движение ТОМ /Tikkun Olam Makers/.

tom2В буквален превод това означава "Да поправим света". ТОМ възниква в Израел през 2014 г. и оттогава в цял свят са проведени стотици маратони. У нас ТОМ дебютира през април в София. Маратонът събира на едно място хора с физически проблеми и специалисти, които могат да ги разрешат. Под формата на блиц-състезания с помощта на най-новите технологии и екипен труд се решават реални казуси, като често това става по евтин и нестандартен начин, поясняват организаторите. Те дават пример с първокласника Радослав Енев, страдащ от спинално-мускулна атрофия. Той вече има акумулаторна количка, направена от болтове до тапицерия само за 3 денонощия. С нея момчето може да променя позицията си от седнало до изправено положение и обратно. За Милена Иванова пък е изобретено помощно средство със заключваща се става само за около 200 лв., което й позволява да ходи сама.

Желаещите да се включат в есенното издание на маратона ТОМ техничари и хора със специални нужди трябва да подадат заявки до 20 август са страницата на ТОМ-България. След финала на състезанието всички създадени прототипи и реализирани идеи ще бъдат достъпни в глобална open source платформа и ще могат да се свалят безплатно, уточняват организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България