Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Изоставените и забравени хора на България

В Дома за стари хора в Кърджали

Много често за възрастните хора в България няма кой да се погрижи. Много от тях, останали сами в малки села, отдалечени махали, крайни квартали, стават мишена на различни издевателства – кражби, грабежи, изнасилвания, измами, та дори и смърт. Това са забравените хора на България! Хора, работили и дали своя принос за родината си 40 и повече години. Традиционен модел у нас е децата да поемат грижите за своите родители, баба или дядо. Поради това много хора остават извън пазара на труда.

Застаряването на българското население, увеличаването на хроничните заболявания и хората с увреждания налага да предприемем незабавни и спешни мерки за балансирано и ефективно използване на държавните ресурси за покриване на разходите за уязвимите групи от нашето общество.

През последните години наблюдаваме намаляване на общественото доверие към здравната и социална система, като непрекъснато се поставя под съмнение прозрачното изразходване на публичните средства. Една от причините според мен е липсата на координация и комуникация между институциите, липсата на електронни регистри, досиета, обмен на информация и др.

Използването на различни модели на интегрирани грижи са едни от основните предпоставки за осигуряване на спокойствие, сигурност, независимост, достъпност, качество и ефективност за нуждаещите се. Това е комплекс от концепции и подходи за подобряване и повишаване на потенциала в здравната и социалната сфера, като лечението се извършва от мултидисциплинарен екип от специалисти.

Такива грижи отдавна се прилагат във всички страни от ЕС, като добрите практики показват висока ефективност, намаляване на публичните разходи, гарантиране на сигурност и нормален, спокоен живот за хората.

При ефективна, качествена и координирана работа между извършващите здравните и социални услуги, нужни на пациента, се стига до ограничаване на разходите и грижите. В цялата програма, която се изработва индивидуално за всеки, пациентът се поставя в центъра на обслужването, като му се предоставят подходящи услуги за неговото състояние от целия спектър от грижи – лечение, рехабилитация, поддържащо лечение, промоция на здравето, профилактика и др.

В момента в България нямаме добре развита мрежа от здравни и социални услуги, като основната причина за това е липсата на координация и комуникация между МЗ и МТСП. Дори някои услуги, разделени между МТСП и АСП не се координират между тях. Липсва единен подход и законодателство, които да регламентират прилагането на интегрираните грижи. От години се изграждат електронни регистри, електронни системи, непрекъснато се говори за електронно правителство, но за съжаление при необходимост от данни и справки се установява, че те просто не функционират. Липсата на интегрирана информационна система за обмен на данни между институциите е един от основните проблеми за липсата на координация, комуникация и обмен на информация.

Нашата отговорност към възрастните хора, хората с хронични заболявания и хората с увреждания трябва да бъде обвързана с интегрираните услуги, като се осигури баланс между здравните и социалните грижи, професионално подготвени кадри, координация и комуникация между институциите и НПО. Своевременните интегрирани грижи за пациентите трябва да включват всички елементи от здравната и социалната система в зависимост индивидуалните потребности.

При ефективно и качествено използване на интегрираните услуги ще се осигури по-лесен достъп на потребителите до здравни и социални грижи, ще имат възможност да избират вид услуга и доставчик, ще се спре с дублирането на дейности, ще се подобри използването на ресурсите, като се увеличи ефективността, ще има правилно разпределение на задачите и отговорностите между екипа и др.

Анализите, които се правят от социолози за все по-застаряващото население, трябва да ни мотивират да бъдем отговорни към възрастните. Изградените отпреди 1989 г. старчески домове функционират и днес, без да са осигурени достатъчно допълнителни дългосрочни грижи, услуги в домашни условия, центрове за възрастни хора и др. Грижата за възрастните хора в България се превръща в лукс, а понякога и в невъзможна задача. Често се стига до пряко договаряне между медицински персонал или настаняване в частни социални домове, хосписи, което е свързано с високи разходи, а това се оказва непосилно за много от ползвателите.

Като дъщеря и майка заедно с моите колеги от ПГ на ПФ поемаме отговорността да разработим и представим програма за развитие на услуги за възрастните хора. Основната цел е подобряването на качеството на живот чрез предоставяне на различни форми на институционална грижа. Възрастните хора трябва да преодолеят самотата, да създават социални контакти, да използват ползотворно свободното си време.

Нужен ни е нов социален модел

Бързото и постоянно нарастване броя на възрастните хора трябва да се следи от МТСП, като се осигурят социални услуги, гарантиращи социална защита, задоволяване на материалните грижи и подобряване на жизнения стандарт. Създаването на цялостен, последователен и единен социален модел ще гарантира качеството на живот на възрастните хора.

Времето не чака! Нужни са усилия и желание да се справим. Възрастните хора трябва да получават необходимите грижи, да бъдат спокойни и сигурни. Заслужават го!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Срам и Позор. Как закъсаха тия хора…Едно време всякой си имаше поминък някакъв.. След 9 септ 44, им бе отнета собствеността. Наследниците се разпиляха, а сега са безпомощни

  2. Старите хора са все електорат на БСП, а циганите са електората на свинефермата герб. А сега кажете за коя част от населението се грижи свинефермата герб, за циганите нали? И циганите , електората на свинефермата герб извършват написаното от вас „стават мишена на различни издевателства – кражби, грабежи, изнасилвания, измами, та дори и смърт.“ А къде са бойко и айдуците му през това време???????? Ми те са заети да крадат милиарди левове, да се мазнят на шефовете си от САЩ и ЕК, а и нямат причина да разсърдят своя електорат циганите, защото избори трябва да печелят, нали? Но от новата година бойко и свинефермата герб започнаха нов театър, за 3 месеца до изборите ще назначават полицаи да пазят тези хора, а после пак ще продължи както до сега. Няма да коментирам, че пенсионерите са в това положение заради бившите комуняги пребоядисали се в синьо, защото те унищожиха икономиката, окрадоха и продължават да крадат, за това няма за хората нормален живот и стандарт. Е бойко например взе 2,5 млрд. от Сребърния фонд и ги открадна с айдуците си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.