Изоставеното в "Младост" бебе ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип

Тримесечното момче, което бе изоставено от майка си на 30 юли т.г. пред блок в столичния квартал „Младост“ , ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип в София. Това ще стане днес, 7 август, при изписването му от болничното заведение, където бе прието след инцидента, съобщават от Агенцията за социално подпомагане.  Тази мярка за закрила е преценена като най-подходяща след обстойно проучване на ангажираната дирекция „Социално подпомагане“ и след като липсват близки и роднини, оценени като подходящи да се грижат адекватно за бебето.

Не са установени и подходящи приемни семейства на територията на град София и област София. Настаняването на детето в приемно семейство от отдалечена област е неприемливо с оглед на идеята мярката за закрила да не попречи на емоционалната връзка между родителката и момчето. На нея ще й се помага в Център за обществена подкрепа, намиращ се в близост до избрания за бебето Център за настаняване от семеен тип, така при желание майката ще може да общува с детето си. Работата с нея включва психологическо консултиране и подкрепа,  определен е водещ социален работник, ще се включи и семеен консултант, но това ще стане, след като тя проведе лечение.

Междувременно жената е консултирана за характера на мярката за закрила на детето й, за реда и условията на реинтеграция на дете в биологичното семейство, както и за всички действия и мерки, предприети от органа по закрила.

Доставчик на избрания Център за настаняване от семеен тип  е неправителствена организация. Капацитетът на детската къща е за 6 деца на възраст от 0 до 7 години, като има възможност да бъдат настанени и деца с увреждания. За обгрижването на малките работи екип от квалифицирани специалисти в среда, доближаваща се до семейната, където всяко дете може да получи индивидуална грижа и внимание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България