Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

Заловиха трима пияни и дрогирани шофьори по пътищата в Пловдивско

И „Левски“ на полуфинал за купата

Емил Кошлуков заема поста програмен директор на БНТ1

„Изпариха“ за секунди увеличената простата на 81-годишен софиянец в УМБАЛ-Пловдив

УМБАЛ-Пловдив (бившата Окръжна болница) е единственото държавно здравно звено у нас, което вече разполага с комбинирана лазерна апаратура „Revolix Duo“ от последно поколение за лечение на различни урологични заболявания. Новината съобщи началникът на клиниката по урология и депутат в 43-ото Народно събрание доц. д-р Димитър Шишков. Той уточни, че още 2 лечебни заведения в Пловдив притежават такъв клас медицинска техника, но те са частни.

Ултрамодерната апаратура е закупена с отпуснатите от МЗ 500 000 лв. и с нея лечението на бъбречно-каменната болест вече е напълно възможно дори при най-сложните урологични случаи. Първият пациент, върху който доц. д-р Шишков е изпробвал в сряда лазера, е 81-годишен софиянец – неговата уголемена простата е била буквално „изпарена“, възрастният мъж се чувства отлично и още този четвъртък ще бъде изписан. Освен за такива пациенти лазерът се ползва за разбиване на камъни в бъбреците, пикочопровода и пикочния мехур и за лечение на злокачествени заболявания в пикочния мехур.

Апаратът може да се ползва и при отворени операции. Доц. Шишков определи неговото най-голямо предимство в това, че интервенциите са щадящи за болния – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, защото могат да се махнат само части от тях, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Затова е подходящ за лечение на всякакви пациенти, включително и хора с придружаващи заболявания. Медиците от целия екип са сертифицирани за работа с най-мощния и модерен лазер.

С него лазерите в урологията на Университетска болница-Пловдив вече стават три, а заедно с модерната операционна, преобразена с 500 000 лв., превръщат клиниката в притегателен център за пациенти от цяла България. От клиниката никога не връщат болни, особено с обяснението, че няма пари. „Затова при нас идват най-тежките случаи, които разчитат основно на държавните болници. Засега ни липсва ни само роботизирана хирургия, но това е следващата цел, която съм си поставил“, допълни доц. д-р Димитър Шишков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. На добър път!Бъдете благословени! Помагайте на нуждаещите се!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.