Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

Бумащина спира 30 млн. лв. за лекарите Всяка година касата пренасочва огромна сума от перо на перо

„Изпариха“ за секунди увеличената простата на 81-годишен софиянец в УМБАЛ-Пловдив

УМБАЛ-Пловдив (бившата Окръжна болница) е единственото държавно здравно звено у нас, което вече разполага с комбинирана лазерна апаратура „Revolix Duo“ от последно поколение за лечение на различни урологични заболявания. Новината съобщи началникът на клиниката по урология и депутат в 43-ото Народно събрание доц. д-р Димитър Шишков. Той уточни, че още 2 лечебни заведения в Пловдив притежават такъв клас медицинска техника, но те са частни.

Ултрамодерната апаратура е закупена с отпуснатите от МЗ 500 000 лв. и с нея лечението на бъбречно-каменната болест вече е напълно възможно дори при най-сложните урологични случаи. Първият пациент, върху който доц. д-р Шишков е изпробвал в сряда лазера, е 81-годишен софиянец – неговата уголемена простата е била буквално „изпарена“, възрастният мъж се чувства отлично и още този четвъртък ще бъде изписан. Освен за такива пациенти лазерът се ползва за разбиване на камъни в бъбреците, пикочопровода и пикочния мехур и за лечение на злокачествени заболявания в пикочния мехур.

Апаратът може да се ползва и при отворени операции. Доц. Шишков определи неговото най-голямо предимство в това, че интервенциите са щадящи за болния – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, защото могат да се махнат само части от тях, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Затова е подходящ за лечение на всякакви пациенти, включително и хора с придружаващи заболявания. Медиците от целия екип са сертифицирани за работа с най-мощния и модерен лазер.

С него лазерите в урологията на Университетска болница-Пловдив вече стават три, а заедно с модерната операционна, преобразена с 500 000 лв., превръщат клиниката в притегателен център за пациенти от цяла България. От клиниката никога не връщат болни, особено с обяснението, че няма пари. „Затова при нас идват най-тежките случаи, които разчитат основно на държавните болници. Засега ни липсва ни само роботизирана хирургия, но това е следващата цел, която съм си поставил“, допълни доц. д-р Димитър Шишков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.