Изпаряват с топла вода горивото от цистерните в Хитрино

Днес ще бъде изпробван нов метод - обливане с топла вода, така че горивото да се изпари максимално. Едва след като бъдат отстранени всички цистерни, в Хитрино ще бъдат пуснати експерти на енергото, за да обследват състоянието на мрежите, за да бъде пуснат и тока.

До момента са отстранени половината от повредените цистерни, и вече са преместени на специализираната площадка извън населеното място. Все още на терен обаче са най-опасните две, в които има гориво и не могат да бъдат източени. Вчера спасителните екипи са се опитали да ги отстранят, но безуспешно.

Амбицията на спасителните екипи е днес да изтеглят най-опасната цистерна, от която продължава да изтича газ. Около нея е изградена специална площадка. Постоянно се следи концентрацията на взривоопасни субстанции във въздуха, като се работи изключително внимателно. Премиерът Бойко Борисов, който вчера пристигна в Хитрино и заяви, че ще остане за да инспектира на място провеждането на операцията

Европейската комисия отпусна на България помощ от 20 млн. лева за Хитрино по Програмата за развитие на селските райони. Парите, вече са отпуснати и ще бъдат пренасочени за възстановяване на местната инфраструктура, засегната от трагедията.

От 10.00 до 12.00 часа ще бъде осигурено организирано влизане на жители в Хитрино, съобщи заместник-кметът Илхан Ахмед. Общинската администрация осигурява и отново два автобуса, с които ще могат да бъдат извозени по 25 души, като условието е да има по един член от семейство.

Автобусите ще тръгват от пункта до село Тимарево и от пункта до село Добри Войников. В рамките на осигурения прозорец за достъп до пострадалото село и днес ще продължат дейностите по вземане на размери за остъкляване и поставяне на дограми.

Източник: БНТ, Фокус

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България