Изписват Иванчева от болницата

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Изписват от болницата задържаната бивша кметица на „Младост” Десислава Иванчева, съобщава NOVA. Иванчева постъпи в лечебно заведение за изследвания в началото на месеца. Тя бе задържана зрелищно през април, а впоследствие обвинена за получаване на подкуп в особено големи размери.

Иванчева бе отведена в болница - с белезници, кожен колан, окови на краката и охранител. Конвоирането ѝ за преглед в лечебно заведение предизвика дискусии в медиите и социалните мрежи.Адвокатът й Марин Марковски определи оковите като "безсмислена жестокост".

Междувременно от институцията на омбудсмана посочиха, че основен акцент в препоръките на дирекция, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода, е министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения. Препоръките са в доклада на Националния превантивен механизъм към омбудсмана след проверки в арестите на бул. „Г.М. Димитров“ и ул. „М-р Г. Векилски“ в столицата, както и в софийския затвор в периода 19–22 юни 2018 г.

По повод конвоирането на Иванчева до болница от правосъдното министерство обясниха, че се касае за инструкция от 2013 година. Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов определи твърденията за изтезание като безотговорни. Според него след въвеждането на инструкцията имало спад на бягствата на затворници и арестанти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България