Изписват имената на бургазлиите загинали във войните за национално обединение

Да бъдат изписани имената на жителите на Бургас, които са загинали във войните за национално обединение 1912-1913 г. и 1915-1918 г, в основата на Паметника на незнайния воин пред Военен клуб – Бургас. Това предлага в докладна записка общинският съветник Георги Дракалиев.

„През настоящата година се навършват 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война. Това са важни годишнини, които ние, признателните потомци следва да отбележим подобаващо“, мотивира се Дракалиев.

Той обръща внимание, че в Бургас все още няма паметник, посветен на загиналите бургазлии във войните за национално обединение. Повече от триста наши съграждани са дали живота си за свободата и освобождението на своите поробени братя, останали извън границите на родината.

“Имената на тези герои се знаят и те трябва да бъдат помнени. Техните имена трябва да бъдат поставени на видно място като пример и повод за гордост на гражданите и гостите на Бургас“, смята общинският съветник.

Той прилага и писмо от министъра на отбраната, който дава съгласие по паметника да бъдат извършени ремонтни, реставрационни и други дейности, съгласно чл.13 ал.2 от Закона за военните паметници, включително и в основата му да бъдат изписани имената на загиналите във войните за национално обединение 1912-1913 г. и 1915-1918 г, жители на Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България