Путин внесе в парламента пакет с изменения на Конституцията

Община Елена стимулира изрядните данъкоплатци

Хотелиери и ресторантьори започват символични протести

Проф. Тодор Кантарджиев: Първият контакт с вирусa на хепатит А става в училищата

ВМРО: Нужна е цялостна държавна политика спрямо маргиналните групи, за да не се повтарят Галиче, Сотиря и Русе!

В Банско ще заработи учебна база на научно-практически център по туризъм

Григор сам измислил шарения екип

Спасиха възрастна жена от горящата й къща в село Бели Искър

Мъж изгоря при пожар, друг се обеси

Пламен Димитров: 6500 от работещите във ВиК към септември са били на минимална заплата

Три жертви на лошото време в Испания

„Зелените“ пак натискат за опасния тунел край Кресна Рисковият проект за АМ „Струма“ отпадна преди години

Спипаха над 10 младежи с наркотици в Русе за няколко дни

Стари дървета възпитават като скулптури в шуменско училище Четвърта творба краси СУ "Сава Доброплодни"

На 59 млн. лв. възлиза проектобюджетът на Търговище Проектиране на нови улици и ремонти на съществуващи залага кметството

Изпит по български на кандидати за гражданство С промени в закона спират продажбата на паспорти срещу инвестиции

Трябва да имат познания за държавата

Да се въведе изпит за ниво на владеене на българския език за кандидатите за наше гражданство. Всеки желаещ трябва да има и познания за българската история и за работата на институциите в страната. Това предвиждат промени в Закона за българското гражданство, обсъждани от работна група към Министерство на правосъдието, съобщи вчера зам.-министър Десислава Ахладова.

„Според анализа, който направихме, почти няма държава в ЕС, която предоставя гражданство, без да изисква от кандидатите да владеят езика на самата държава. Освен това считаме, че трябва да се въведе и изискването за доход или занятие в държавата. По този начин няма да има случай, в който един човек да каже, че кандидатства за гражданство, само и само за да може да отиде в ЕС”, обясни Ахладова.

Проектът за промени в закона ще бъде обсъден на 30 януари от Съвета за развитие към Министерския съвет. Предвидено е да отпадне възможността за получаване на гражданство на основание преки инвестиции от 2 млн. лв. или 1 млн. лв. в капитала на българска фирма, тъй като анализът показва, че от 2013 г. насам не е постигната целта да се привлекат повече инвеститори у нас. Възползвали са се едва 50 души, като кандидатите са били предимно от Русия и Египет.

Днес от организацията „Фонд Антикорупция” съобщиха, че по техен сигнал до ДАНС е било отнето българското гражданството на руския милиардер от списъка на „Форбс” Сергей Адониев. Той получил наш паспорт през 2008 г., но скрил от българските власти, че през 1998 г. е имал присъда в САЩ по обвинение за пране на пари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.