Изплува ново писмо от “Титаник”

Свещеникът дал спасителната си жилетка на друг, а самият той чете Евангелието до смъртта си

„Благодаря ви, за моето пътуване до САЩ“: Писмото на пастора от лайнера ще замине на търг само с един удар на чука

Писмото, написано от Джон Харпър, пастор на баптистката църква Уолуъерт Роуд в Лондон, ще бъде продадено на търг във Великобритания, съобщава Fox News. Този човек, заедно със своята сестра и шестгодишната си дъщеря, заминава за САЩ, за да проповядва в църквата ''Мууди'' в Чикаго и загива при удара на ''Титаник'' с айсберг през нощта на 15 април 1912 г. Според човека, организирал търга - Андрю Олдридж, членовете на семейство се качват навреме на спасителната лодка и оцеляват. Самият пастор обаче остава на борда на претърпялия крушение кораб и дава своята спасителна жилетка на друг пътник.

Оцелелият след този животоспасяващ жест на Харпър мъж, разказа за това четири години след катастрофата на среща на спасилите се. „Според източника, Харпър е чел Евангелието до самия си край, първо на борда на потъващия кораб, а след това и в ледената вода“, каза Олдридж.

39-годишният пастор написва своето писмо на фирмената бланка на ''Титаник''. То е с дата от 11 април 1912 г. и е изпратено от Куинстаун, Ирландия, където лайнерът спира, след като отплава от началното пристанище Саутхамптън. В текста Харпър благодари на „Скъпия брат Юнг“ за помощта, която му оказал при организирането на неговото пътуване до САЩ.

„Пиша ви тези редове, преди да пристигна в Куинстаун, за да Ви уверя, че не съм Ви забравил и особено Вашата доброта, докато бяхме на север“, обръща се пасторът към своя адресант. Харпър му съобщава, че е имал добър сезон на благословия през последните няколко дни в Уолуърт. Той също така му обещава, че Господ ще възнагради Йънг за всичко. „С най-добрата любов, от любящ Ви пастор“, завършва своето писмо Харпър.

Търгът ще се проведе на 14 ноември. По предварителни оценки цената на писмото се оценява от $38 850 до $64 750.

Друго писмо от „Титаник“ е продадено през 2017 г. за $166 000. На 13 април предприемачът Оскар Холвърсън пише на своята майка. Той описва лайнера като „гигантски кораб, обзаведен като луксозен хотел“. Освен това Холвърсън се похвалва, че е видял на борда „най-богатия човек“ на своето време - Джон Джейкъб Астор и неговата съпруга.

„Той изглежда абсолютно като всеки обикновен човек, въпреки че има милиони. Те седяха на палубата с всички нас - казва Холвърсън. - Ако всичко върви добре, ще пристигнем в Ню Йорк в сряда сутринта“.

Бележникът с писмото бе намерен сред личните вещи на бизнесмена, след като тялото му бе извадено от водата. Съпругата на Холвърсън - Мери, успява да се спаси.

На същия търг бяха продадени връзка ключове от един от стюардите, обслужващ първа класа, за $100 000, както и две непубликувани досега снимки на ''Титаник''.

През 2018 г. беше продадено на търг и писмо от оцелялата и пътуваща във втора класа пътничка Кейт Бас, написано на 10 април 1912 г. Тя описва подробно впечатленията си от лайнера и се оплаква от смъртна умора, поради която дори не е искала да отиде на вечерята.

През май тази година съдът на щата Вирджиния за първи път в историята разреши останките на ''Титаник'' да бъдат разрязани, за да могат изследователите да извлекат стария безжичен телеграф на фирмата ''Маркони''. С негова помощ екипажът на ''Титаник'' се опитвал да се свърже с най-близкия кораб, след като се сблъсква с айсберга. Федералният съдия Ребека Смит даде зелена светлина на експедицията, наричайки я „уникална възможност да се възстанови артефакт, който ще допринесе за наследството на ''Титаник“. По нейно мнение „апарата на Маркони има значителна историческа, образователна, научна и културна стойност“.
По време на плаването на ''Титаник'' чрез този апарат бяха предавани позитивните пожелания на пътниците. През последните часове телеграфът се използва за предаване на обажданията за помощ. Операторът Джак Филипс отказва да напусне своя пост и загива в ледената вода. Героизмът на Филипс и последните минути от неговия живот стават известни благодарение на оцелелия негов асистент Харолд Брайд.

През август 2019 г. водолази разказаха на света за щетите на ''Титаник''.

Те направиха своите изводи след първата експедиция преди 14 години до лобното място на останките на лайнера. И така, най-много е била разрушена дясната страна на офицерските каюти, където се е намирала и кабината на капитана. Според изследователите, в бъдеще процесът на разрушаване на кораба само ще се засили.

(Превод за Труд - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл