Използваме само 30 на сто от минералната вода

Дебитът на източниците е 132 млрд. литра годишно - три пъти повече от всичката бутилирана минерална вода, която се изпива в света

Само 30 на сто от минералната вода у нас се използва. Това заяви проф. д-р на геоложките науки Костадин Щерев.

Широкоизвестен факт вече е, че страната ни е втората по ресурси на натурална минерална и изворна вода в Европа след Ислания. Общият капацитет на българските находища е 4185 литра в секунда или близо 132 млрд. литра годишно. Това количество е с три пъти по-голямо от количеството бутилирана минерална вода, която се изпива всяка година в света.

В момента у нас са регистрирани общо 146 находища на минерална вода. Тези, които са предоставени за бутилиране са 15, а 14 се използват ефективно. В същото време най-значимите водоизточници с доказани характеристики на минерална вода са близо 500, а хиляди са находищата на изворна вода.

Общият годишен обем на запасите на минерални води у нас, които могат да бъдат използвани, е над 100 млн. кубични метра, но едва 6% от тези находища са добре проучени.

У нас са застъпени почти всички познати в природата води, които лекуват и многобройни заболявания като стомашно-чревни, бъбречно-урологични, чернодробно-жлъчни, на обмяната и други.

Делът на произведените в България бутилирани води за първото полугодие на 2018 г. е над 99%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България