Изправят на съд афганистанеца, който запали българското знаме

Снимка: Архив

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу афганистанския гражданин Бахир Ярунал, който на 24 ноември 2016 г. запали българския национален флаг по време на протеста в регистрационно-приемателния център в Харманли.

На Ярунал са повдигнати две обвинения. Първото от тях е за поругаване на знамето на Република България. По време на протеста той свалил издигнатия над столовата български флаг, хвърлил го на земята, стъпкал го с крака, след което го хвърлил в запаления от протестиращи негови сънародници огън (престъпление по чл.108, ал. 2 от НК). Протестиращите край него започнали да го аплодират и да се прегръщат с викове „Аллах Акбар“, съобщиха от прокуратурата.

Бахир Янурал, афганистанецът, запалил българското знаме

Второ обвинение на Бахир Ярунал е за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото (престъпление по чл. 325, ал.2, вр. ал. 1 от НК). Преди да изгори българското знаме Ярунал замерял с камъни полицейските служители, влезли в двора на центъра, за да възстановят реда. Той ударил с камък в главата един от служителите, без да е бил провокиран за това действие, отличаващо се с изключителна дързост.

Пет години затвор е предвиденото в закона максимално наказание, което може получи Бахир Ярунал. Грози го и глоба до 3000 лева.

Според събраните по делото доказателства Ярунал се оказал в България, след като напуснал нелегално Афганистан и пътувал през Пакистан, Иран и Турция.

Той е бил задържан от българските власти при опит да премине незаконно българо-сръбската граница, скоро след което бил настанен в центъра в Харманли. Там той поискал международна закрила. На 13 октомври 2016 г. – малко повече от месец преди да извърши престъпленията, за които е обвинен, Държавната агенция по бежанците отхвърля молбата му за предоставяне на статут на бежанец.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Строг режим пет години и после със самолета – в Афганистан! Ако оцелее в затвора. Понеже за България би било най-добре да не оцелее.

  2. ПЪРВО ДА МУ РЕЗНАТ РЕЗАНИЯ.ТО ИНАЧЕ У ЗАТВОРА ЧЕ МУ ЦЪФНАТ ПЪРДЕЛНИКА ТЕ ЧЕ ДЗЪЦКА КАТ САМОСВАЛ

  3. Абе този защо в началото отричаше да е запалил знамето?Защото в част от държавите в Близкия Изток за това има смъртно наказание и от това се е опасявал,а не от хвърлянето на камъни по полицията.У нас е до две години или глоба до три бона,а за камъните,които е хвърлял до пет години.Проблемът не е,че ако бе в Саудитска Арабия примерно щяха да го осъдят на смърт,а в това че е знаел какво наказание има в някои държави и въпреки това го е направил,а у нас се мисли че като завишат наказанието решават проблема депутатите,примерно за побоя над лекари.Колко ли лекари са бити преди завишаване на наказанието и колко след това?

  4. А и не виждам смисър да го превъзпитаваме у нас след като не е наш гражданин,по-добре ще е да го осъдят „условно“ и на глоба дето няма да плати и да го екстрадират,както прави Тръмп с нелегалните мигранти в САЩ,ако бъдат хванати в каквото и да е нарушение на законите,дори за шофиране без да имат свидетелство за управление на МПС.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.