Изправят на съд домоуправител, присвоил над 5000 лв. от съседи

Районната прокуратура в Севлиево внесе в съда обвинителен акт срещу 51-годишен домоуправител, присвоил пари на етажната собственост.

Обвинението срещу Станимир С. е за това, че в периода от 26 юли 2011 г. до 18 август 2014 г. като домоуправител на вход в блок на ул. „Иван Устабашиев“ в Севлиево, противозаконно присвоил общо 5139,68 лв., представляващи вноски за месечни наеми и плащания за ползвана електроенергия.

Обвиняемият бил домоуправител и представляващ етажните собственици на входа за времето от 15 ноември 2010 г. до 4 декември 2015 г. За същият период друго лице било касиер, което събирало ежемесечно определена сума от живущите, като с тези пари се плащали сметките за стълбищно осветление и електроенергия за асансьора.

През ноември 2010 г. представители на софийска фирма се свързали с обвиняемия и предложили да инсталират телекомуникационна антена на покрива на сградата. След съгласие на етажните собственици обвиняемият, в качеството си на представляващ етажната собственост, подписал наемния договор. Наемната цена била уговорена в размер на 90 евро без ДДС. Сумите за наем и електроенергия следвало да бъдат плащани по банков път, като обвиняемият посочил номера на собствената си банкова сметка. Етажните собственици били уведомени за сключения договор, но не им била предоставена точна информация за наемната цена, начина на плащане и другите клаузи по договора, както впоследствие не получавали информация и за изпълнението му.

Причината за това била идеята на обвиняемия да използва парите за свои лични нужди, като по този начин ги присвои. В изпълнение на замисленото, той започнал да тегли от дебитната си карта, сумите, превеждани от фирмата. Така извършил общо 97 тегления и две плащания на покупки.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право