Изправят на съд жена за набеждаване

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 58-годишна жена за престъпление против правосъдието.

Обвинението срещу Светла П. е за това, че на 9 декември миналата година подала сигнал до Районна прокуратура в старата столица и набедила Любка Л. и Симеон Б., които са сестра и брат. Тя ги обвинила в извършване на престъпление по чл.316 от НК, че съзнателно се ползвали от неистински документ пред Районния – Удостоверение за наследници, издадено от Столична община от дата 22 август 2016 г. и акт за смърт издаден в гр.София №05 район Сердика, същите с невярно съдържание, като знаела, че са невинни. Престъпление по чл. 286 от НК.

Николай Б. имал две деца – пострадалите Симеон Б. и Любка Л. След смъртта на съпругата си станал монах и започнал да служи в Капиновския манастир. Там се запознал с обвиняемата, като отношенията им станали много близки, наричал я своя „духовна дъщеря“ и я представил на своите близки - син и дъщеря. Споделил, че иска да я осинови и да я подпомогне със средства заради незавършеното й висше образование. За целта децата упълномощили баща си за продажбата на наследствени земи. Двамата се съгласили, защото работели в чужбина и нямали възможност да се грижат за баща си, а той бил в напреднала възраст и някой трябвало да му помага.

На 01.10.2010 г. в гр.София бил сключен договор между обвиняемата и Николай Б. като тя се задължавала да се грижи за него като за свой баща и да полага грижи за здравето му. Впоследствие настъпило неизпълнение на договор от страна на обвиняемата. Николай Б. завел гражданско дело и Светла П. била осъдена да върне сумата от 140 хиляди лева, които била получила по силата на договора. Същият депозирал и жалба в Районна прокуратура гр. В.Търново, за това че бил измамен от обвиняемата.

На 3 април миналата година Николай Б. починал. Неговите син и дъщеря встъпили в правата си на наследници по закон. В същото време срещу обвиняемата било заведено изпълнително дело за сумата от 140 000 лева. На 16 септември 2016 г. в тази връзка в Районна прокуратура – Велико Търново бил подаден сигнал от обвиняемата, в който твърдяла, че лицата Любка Л. и Симеон Б., съзнателно са се ползвали от неистински документи пред Районен съд гр. В.Търново.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България