Изправят пред съда четирима, откраднали злато за близо половин милион лева от пенсионерка

Четирима мъже, задигнали злато за близо половин милион от 71-годишна жена, се изправят днес пред пловдивските магиистрати.

По делото е установено, че на 27 срещу 28 май 2017 г. в село Йоаким Груево, трима от обвиняемите влезли в дома на пенсионерката. Наблизо, в лек автомобил, ги чакал четвъртият им съучастник, който предварително бил събрал информация от свой познат за навиците на жената, информира "Дарик".

Преди да влязат в къщата, мъжете си сложили черни маски и ръкавици. Взели със себе си електрошокова палка, свински опашки и черно тиксо. Към 23,30 часа те прескочили оградата и проникнали в къщата. Първоначално влезли в една от стаите, където спял роднина на пострадалата жена. Един от обвиняемите го ударил в тила с юмруци, а другият му вързал краката със свински опашки и въже, както и му сложили тиксо на устата. След това влезли в стаята на пострадалата жена, нанесли й побой с юмруци, удряли я с електрошокова палка, вързали краката и ръцете й с тиксо, като през това време я питали къде се намират златото и парите и ровели из шкафовете и гардеробите в къщата. Жената успяла да им каже, че има 300 лева в чантичка, която те намерили и от която взели парите. Малко по-късно обвиняемите сами открили в дома няколко кутии, от шоколадови бонбони и бисквити, в които имало златни накити, които взели. След това напуснали дома, като прескочили оградата на къщата и се качили в автомобила, в който ги чакал съучастникът им.

Малко след края на селото, в гориста местност, те отбили, поставили в найлонова торба ръкавиците, маските и тиксото и ги заровили в земята. По пътя изхвърлили телефонните апарати и електрошоковата палка. Разпределили златните украшения на четири равни купчини, като всеки от тях взел по една, след което се разделили.

По делото е установено, че четиримата обвиняеми отнели множество златни медальони с нанизани златни монети, кехлибарени топчета, златни синджири с висулки, с религиозни и други изображения, мъжки златни синджири, златна корона с голям червен камък по средата и малки камъни около него, златни гривни, златни монети, златни обици, златни гердани, 40 златни английски лири и други украшения. Всичко на обща стойност 457 352 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право