Изпращат поредни проби за COVID-19 за изследване от Търговищко, досегашните са отрицателни

Изследват се пациенти, лекари, полицаи, контактни лица

Поредни 8 проби на пациенти в лечебни заведения и пътници от два полета, в които е имало болни, са изпратени за изследване от Търговище в лаборатория във Варна.

Половината от тестовете са на хора, които са се оказали в един самолет с болни, прибиращи се у нас от чужбина. Тези жителите на Търговищко, които се явяват контактни, нямат симптоми и оплаквания. Пробите са взети превантивно. Хората са поставени под специално наблюдение и с цел неразпространение на болестта, ако въобще са заразени, тъй като в региона до момента няма установен нито един случай на коронавирус.

През миналата седмица в областта са регистрирани 15 случая на остри респираторни заболявания, но никой от тях нямал връзка с COVID-19, уточняват от регионалната здравна инспекция.

Областният управител на Търговище Митко Стайков съобщи, че всички изследвани 240 проби до момента са отрицателни. 61 проби, взети от служители в социалните домове в селата Медовина и Гърчиново, както и нови 4 на служители от областната болница в Търговище, също са отрицателни.

Досега са правени PCR тестове на хора с пневмония, на работещи в спешните центрове, вътрешни и инфекциозно отделения, полицаи и други рискови групи. Няма нито една положителна проба.

На територията на област Търговище до момента са били карантинирани общо 1 412 лица, като за 1 074 от тях периодът на домашна изолация вече е изтекъл.

Забелязва се леко увеличаване на завръщащите се по родните им места в Търговищко тези дни, като хората се прибират основно от Нидерландия, Белгия и Германия. На 30 април под карантина са били 167 души, докато сега са 338. В началото на април пък бяха стигнали до 400 души, които трябва да бъдат наблюдавани

Коментари

Задължително поле