Изпълнителният директор на "Бобов дол" заплаши, че ще съди миньорите под земята за пропуснати ползи и самоуправство

Изпълнителният директор на мината в Бобов дол заплаши, че срещу протестиращите под земята миньори ще бъде заведен иск за самоуправство и пропуснати ползи, тъй като възпрепятстват производствения процес и нормалния режим на работа. Тази сутрин той е предложил заплатите за месец август да бъдат преведени днес, ако се подпише споразумение, че миньорите под земята ще излязат. В позицията на протестиращите няма промяна – те настояват освен августовските, да получат и септемврийските си заплати, както и сумите, които имат да получават под формата за ваучери, предаде БНР.

Второ денонощие продължава протестът на миньорите в галериите на рудник "Бабино". Състоянието на някои от миньорите, които са под земята в Рудник "Бабино", се влошава. Заради дългия престой повечето от тях са със стомашно разстройство и главоболие. Млад мъж е излязъл през нощта, тъй като се е почувствал зле.

В сряда от КСНБ съобщиха за договорени с ръководството искания на миньорите – до края на работния ден да бъдат изплатени заплатите за август, включително ДМС-то и без удръжки за цялото дружество, заплатите за септември да се платят между 5-и и 10-и ноември, а най-късно до 17-и октомври да се платят и ваучерите за месец март. Останалите дължими ваучери трябва да бъдат изплатени до края на годината. Договореното беше подусловие – миньорите да излязат от рудника, но протестиращите останаха в забоите.

Снощи управителят на мината Красимир Чаврагански се срещна с протестиращите миньори на входа на централата, но беше обвинен, че ръководството на мината "се подиграва със съдбата на хората". Чаврагански каза, че бъдещето на рудника ще се решава в петък. На пресконференция по-рано вчера той каза, че рудник "Бабино" е нерентабилен. Управителят на мината посочи още, че значителна част от работниците ползват фалшиви болнични, което още повече затруднява работата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България