Сърбия осъди седем души на 11 г. затвор от Санджак за набиране на бойци за „Ислямска държава“

Любо Ганев за заложената бомба с екипировката на националите: Помогнах да потушим скандала

Пьонтек поведе Полша

Северна Македония огорчи Стоянович

Министър Банов: Функционира системата за подаване на електронни декларации на доставчиците на медийни услуги 

Кметът на Благоевград с почетен знак за принос за дипломатическите отношения между Казахстан и България

Конференция на жените лидери се проведе в София

Ограничението на скоростта по магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора остава до края на септември

Във Варненския „Пирогов“ ще се влиза и през нов вход

Български с медал за доблестна служба от САЩ

Червени съветници в Бургас: При всеки дъжд улиците на Равнец стават плавателни канали

Затварят завод за автомобилни кабели в Търговище, работниците протестират за заплатите си Служителите чакат доплащане за два месеца и заплати за един

Екатерина Захариева облече уникално кимоно с български шевици в Токио

Уволниха прокурорски служител за контакти с подслушван

Барак Обама поздрави Дженифър Лопес за годежа, написа й ръкописно писмо

Изпълнителният председател на БСК разговаря с министъра на икономиката Емил Караниколов

Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев разговаря днес с министъра на икономиката Емил Караниколов, по негова покана. Беше обсъдена работата на търговските представители на България зад граница, ефектите върху българските износители от действието на някои споразумения за свободна търговия между ЕС и трети страни, както и други въпроси от взаимен интерес, съобщават от БСК.

min

„БСК, като индустриален съюз, подкрепя иновативните български фирми най-вече при износ на стоки и услуги с по-висока добавена стойност и привличането на устойчиви инвестиции в качествени работни места. Затова в нашата работа с Министерство на икономиката (МИ) и със Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), в частност, винаги сме ценили експертиза в посока търсене на ниши и създаване на нови пазарни възможности за българските стоки и услуги“, подчерта в хода на разговора Радосвет Радев.

Той настоя за по-широко прилагане на публично-частни модели и изпращането зад граница на служители със строго специфични задачи, което може да ускори благоприятното позициониране на България на определени нишови пазари. Според изпълнителния председател на БСК, необходимо е селекцията и атестацията на служителите на СТИВ да се осъществява съвместно с бизнеса, да се дефинират конкретни задачи за всеки външен пазар, а бюджетите на представителствата да се формират на програмна основа.

Браншови съюзи, членуващи в БСК, често заявяват загриженост по отношение на някои Споразумения за свободна търговия, стана ясно още по време на срещата. Като пример бяха посочени производителите на растителни масла, на захар и на пчелни изделия, които страдат от експортните мита на Украйна върху слънчогледа, ниските вътрешни цени на захарта и пчелния мед на украинския пазар. Въпреки усилията на браншовите ръководители на национално и европейско ниво, техните искания за редакции в Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна са отхвърлени, вкл. защото вече е късно за промени. „В повечето случаи е късно да се договарят условия, които са благоприятни за българските производители. Ето защо, бихме желали МИ да изпраща изпреварваща информация до потенциално засегнати браншови и секторни сдружения, така че своевременно да бъдат отчетени евентуални бъдещи проблеми за техния бизнес“, настоя Радосвет Радев.

Друг проблем, който изпълнителният председател на БСК представи на вниманието на икономическия министър, е свързан със зачестяващите кражби на батерии за електрически превозни средства (електрически велосипеди, мотопеди и др.), които не попадат в обхвата на застрахователните полици, тъй като се водят консуматив. „Това се явява пречка към по-широкото навлизане на електромобилността у нас“, убеден е Радосвет Радев. Той предложи МИ да проучи практиките в други държави и да вземе съгласувани с бизнеса мерки за преодоляване на проблема.

Сред дискутираните по време на срещата теми бе и организирането на бизнес мисии, съпровождащи държавни ръководители. Радосвет Радев информира, че по предложение на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), на която той е ротационен председател през 2018 г., Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) е организатор на всички бизнес делегации, съпровождащи членове на Министерския съвет при официални посещения в чужбина. Бизнес организациите съдействат с разпространение на покани и подготовка на членовете си, но цялостната организация и отговорност за логистиката на посещенията е на ИАНМСП.

По този начин се постига равнопоставеност между отделните работодателски организации, от една страна, а от друга – разширява се броят на комуникационните канали за достигане на информация за мисиите до максимално голям кръг потенциални участници, т.е. налице е повече прозрачност и оптимални резултати за фирмите. В тази връзка, Радосвет Радев предложи този подход да се разпростре и върху делегациите на Президента и на Народното събрание.

В края на разговора бе решено министър Караниколов да свика в първата десетдневка на м. септември Националния икономически съвет, на чието внимание да бъдат поставени обсъдените днес проблеми и да се потърсят съответните решения.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.