Изпълняващият функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова пред „Труд“: Не спряхме нито за минута въпреки рисковете

Отстояването на независимостта на съдебната власт, и в частност на прокуратурата, е непрекъснат процес

Специализираната прокуратура бе удостоена с Голямата национална награда - плакет и грамота за цялостна дейност от конкурса на името на италианския прокурор Джовани Фалконе „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“. Високото отличие бе връчено на изпълняващия функциите административен ръководител Валентина Маджарова в присъствието на главния прокурор Иван Гешев.

Още от създаването u през 2012 г. магистратите от спецпрокуратурата работят по най-сложните и знакови дела срещу организирани престъпни групи и злоупотреби за милиони. Техни „клиенти“ са от банкера беглец Цветан Василев и бизнесмена Васил Божков до бандите за телефонни измами. Поканихме прокурор Маджарова за разговор как приключва за нея и колегите u 2020 г. в условията на пандемията от COVID-19. Но започваме с най-горещите теми от последните дни - приключилата проверка на запис, за който се смята, че е с премиера, както и за разследването срещу руски дипломат в София.

- Г-жо Маджарова, в петък Специализираната прокуратура огласи две новини - че е приключила проверката по сигнал на Христо Иванов за записи с глас подобен на този на Бойко Борисов и че е водила досъдебно производство по доклад на ДАНС за шпионска дейност срещу руски военен аташе у нас. Бихте ли съобщили допълнителни подробности по тези казуси?
- Това е само малка част от работата на колегите, но разбира се - по конкретните казуси има засилен обществен интерес. По въпроса за приключилата проверка - както става ясно от постановлението - събрани са голям обем от данни и сведения. Заключението се базира на тези факти, на закона и вътрешното убеждение на магистрата. Ние съобразяваме действията си на тази основа, а не на базата на политически очаквания и цели на различни субекти. Прокуратурата следи за спазване на законността и има правомощия да привлича към наказателна отговорност, ако има данни за престъпления. Ние нямаме отношения към гражданската, дисцпиплинарната и всякакъв друг вид отговорности, било то и на публични фигури. По другия казус - на база данните от ДАНС, Специализираната прокуратура е предприела съответните действия, като след изясняване на фактите, главният прокурор е информирал министъра на външните работи. Предвид спецификата на случая, не бих искала да навлизам в подробности, но ви уверявам в непоколебимостта на институцията да защитава националния интерес на страната.

- Вие поехте ръководството на Специализираната прокуратура по време на извънредните мерки заради Covid-19. Затруднена ли беше работата ви по най-тежките дела?
- Не само по най-сложните и обемни дела, затруднена бе работата по всички досъдебни и съдебни производства. Но не спряхме нито за минута. Въпреки рисковете продължихме съвместните действия с колегите от МВР, ДАНС и другите компетентни органи срещу престъпни групи и корупционни практики. Трудностите в работата дойдоха не толкова от извънредните мерки, колкото от необходимостта да отлагаме наши действия или участия в съдебни заседания заради заболели обвиняеми, свидетели, защитници, експерти. В тези условия насочихме усилията си към приключване на образуваните назад във времето досъдебни производства с внасяне на обвинителни актове в съда.

- Прокурорите и следователите от Специализираната прокуратура дадохте ли „жертви“ на Covid-19?
- За съжаление, да. Въпреки стриктните противоепидемични мерки. Няма как да е иначе, след като колегите всекидневно се срещат или са в обкръжението на десетки хора. Слава Богу, случаите бяха единични, всички сблъскали се с инфекцията вече са добре и са на работа. Тук искам от името на всички прокурори, следователи и служители да се поклоня пред всеотдайността на лекарите и медицинските работници. Това, което можехме да направим ние, бе да сме сред първите, които се включиха в благотворителните дарителски кампании, предизвикани от Covid-кризата - за кръводаряване, за събиране на пари за предпазни средства за медици и за купуване на апарати за извличане на кръвна плазма.

- През 2020 г. бяхте подложени и на политически натиск, поискано бе изваждането на прокуратурата от съдебната власт, оставка на главния прокурор Иван Гешев?
- Няма да говоря за политика. Опитите да бъде подчинена прокуратурата на една или на група политически сили не са спирали, няма и да спрат. А отстояването на независимостта на съдебната власт, и в частност на прокуратурата, е непрекъснат процес. Такава е обективната реалност. За нас важна е оценката за работата ни на огромната част от българите. Питате ли се защо, след като г-н Гешев оглави Специализираната прокуратура, спря да се говори за закриването u? А откакто стана заместник на главния прокурор, впоследствие и главен прокурор, и институцията заработи на високи обороти - „посегна“ и на неприлично забогатели по престъпен начин лица, бе възродена идеята от 1992 г. за изваждане на прокуратурата от съдебната власт (тогава за първи път поставена за обсъждане в Народното събрание). Не приемам тази логика: в името на независимостта на прокуратурата, тя да бъде поставена в зависимост от когото и да било. Интересът на отделния индивид няма как да надделее над интереса на обществото.

- А що се отнася до исканата оставка на главния прокурор...
- Едно „спонтанно“ искане! Едва ли г-н Гешев, както и всеки друг магистрат, не си е давал сметка какъв ще е отпорът след привличането в качеството на обвиняеми на лица с огромни финансови възможности. Ясно бе, че тези действия могат да бъдат използвани и от хора жадни за власт и за облаги. Така че, нищо ново под слънцето, нищо което да не може да бъде прогнозирано и предвидено. Най-големият грях на тези хора за мен бе, че нарекоха българските прокурори „мафия“.

- Обвиняват прокуратурата и в пристрастност - че разследва избирателно представители на властта?
- Няма как да се съглася с такава теза. Прокуратурата не може да си поръчва нито престъпленията, нито престъпниците. Работата на прокурора не се изразява в регистрирането на престъпленията. Той започва разследване при законен повод (oбикновено сигнал от граждани или от контролен орган) и на достатъчно данни, най-често събрани в хода на проверки на други органи - МВР, ДАНС, КПКОНПИ.

- На каква фаза са въпросните тежки разследвания, започнали от началото на годината - за водната криза в Перник, по която обвиняем е действащ министър, двете дела срещу Васил Божков, делото за вноса на опасни отпадъци, по което са обвинени братя Бобокови? 
- По тези дела се работи приоритетно и въпреки голямата фактическа и правна сложност, разследванията на всяко едно от тях е към своя край. Съвсем скоро ще съобщим подробности. Поради надделяващия обществен интерес към тези дела, след като бъдат решени от прокурорите, ще бъде предоставена информация. Целта не е погазване на презумпцията за невиновност, нито отговор на отправяни към нас критики. Само чрез достатъчна осведоменост, обществото може да упражнява контрол върху дейността на органите на съдебната власт.

- Има ли развитие по разследването на търговия с влияние, което се води срещу съветници от Президентството? 
- По делото не сме спирали да работим активно. Вероятно в началото на следващата година ще съобщим подробности.

- Очаквате ли развитие по казуса с екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия и на Васил Божков от Дубай?
- Надяваме се на развитие. Във всички случаи продължаваме работата, правим всичко, което зависи от нас. Едно от делата отдавна е в съда. Имам основание да съм оптимист, че и обвиняемият Божков скоро ще придобие статута на подсъдим.

- В доклада си пред парламента главният прокурор Иван Гешев посочи, че е увеличена с 50% работата на Специализираната прокуратура след 2017 г. Това не води ли до прекомерно натоварване на прокурорите и риск от пропуски и неточности в работата?
- Истина е, че през последните години се достигна до пиково натоварване на магистратите и служителите в специализираните прокуратури, а оттам и на съдилищата. Натоварването се получи не от амбиция за доказване, а от реалната криминогенна обстановка. Когато в рамките на дни са събрани доказателства за производство и търговия с огнестрелни оръжия или наркотици, за готвен терористичен акт, за трафик на хора, за продължаващо с години ощетяване на бюджета с милиони от данъчни измами - кой от тези случаи бихте отложили с месец или два, за да не се претоварва системата? С увеличаването на екипа на СП, натовареността се нормализира.

- Какъв дял от осъдителните присъди, постигнати от Специализираната прокуратура през последната година, е в резултат на споразумения?
- За 2019 г. в законна сила са влезли 57 осъдителни присъди, спрямо 268 лица. Одобрени са 158 споразумения, спрямо 168 лица. Лицата с влезли в сила споразумения са драстично по-малко от тези приключили с присъди. В България на споразуменията не се гледа с добро око, тъй като приключват с присъди, които понякога обществото приема за незаслужено ниски. Ползата от тях е реална - от една страна се пестят средства и усилия, които поглъща един продължителен съдебен процес. От друга, играят възпираща роля - извършителите признават вината си със съзнанието, че всяко тяхно следващо нарушение на закона ще бъде наказвано с по-голяма строгост.

- Кое поред дело за годината срещу ало-измамници бе това срещу разбитата преди дни група, действала и от територията на Румъния?
- Това бе 17-ият случай за 2020 г., при 200 за 2019 г. Цитирам обобщените данни на МВР, тъй като Специализираната прокуратура разследва само най-тежките случаи - тези с висока степен на организираност и строго разпределение на функциите между участниците. Тази година разследвахме пет тежки случая.

- За какви престъпления бяха образувани най-много дела в Специализираната прокуратура през 2020 г.? Доскоро класацията водеха тези срещу разпространители на наркотици.
- Наркоразпространителите са като бурените - откъсваш едни, други изникват на тяхно място. Те продължават да са всеобщ проблем, дори в държави, където за тях са предвидени смъртни наказания. Като постижение можем да отчетем пресичането на високата степен на организираност на този вид престъпна дейност. Приоритет в работата ни към момента е да я ограничим в още по-тесни, приемливи за обществото граници. Особено безкомпромисни сме към разпространителите сред подрастващите. През последната година се очерта тенденция извършители на даден вид престъпления да се специализират в други. Така например, трафикът на хора зад граница с цел експлоатацията (сексуална, трудова и пр.) надвиши по приходи наркоразпространението.

- Вие водите и разследвания зад граница?
- До момента нямаме неуспешно разследване. Това се дължи преди всичко на съвместната ни работа със съдебните и полицейски органи на страните от ЕС, координирана и подпомагана от Националното бюро на България в Евроджъст. Не трябва да се подценява и натрупаният през годините опит на прокурорите от Специализираната прокуратура. Няма месец, в който да не получаваме благодарности от наш партньор за съвместната работа.

- Широк отзвук в целия свят получи делото „Сарафово“.
- То е сред примерите за добре свършена работа. Отзвук в Швейцария и в цяла Европа имаше и осъдителната присъда на чуждия гражданин, опитал да премине през страната ни с боен арсенал, за да се влее в редиците на т. нар. Ислямска държава.

- Колко средства е спасила Специализирана прокуратура на бюджета от данъчни измамници?
- Трудно е да се определени в цифри ефектът от работата на прокуратурата по разследванията за данъчни престъпления. С конкретни цифри могат да се посочат установените от прокуратурата щети на хазната. През 2020 г. само по 6 от внесените в Специализирания наказателен съд обвинителни актове за данъчни престъпления, установените от прокуратурата щети надвишават 47 милиона лева. Известни са установените многомилионни щети по т. нар. знакови дела. Няма как да се изрази в цифри онова, с което би била ощетена държавата, ако извършителите бяха продължили престъпната си дейност с месеци или години.

- Какви ще бъдат акцентите в работата на Специализираната прокуратура през 2021 г.?
- Качеството на работа. Не че няма да реагираме незабавно на всеки нов случай. Качеството идва с професионализма, опита, знанията, уменията, специализацията, с които, убедена съм, екипът от прокурори и следователи разполага. Приоритети ще са оптимизирането на разследванията по дела за организирана престъпност и корупция и приключването на разследванията в оптимални сроковe.

Нашият гост
Прокурор Валентина Маджарова е магистрат с 22-годишен юридически стаж и административен опит. След завършване на “Право” през 1998 г. започва работа като съдебен кандидат в Окръжен съд - Бургас. От 2002 г. е следовател в Окръжна следствена служба в Бургас. През 2006 г. започва кариерата є като прокурор в Районна прокуратура - Средец, където близо 4 г. е административен ръководител. От началото на 2018 г. е прокурор в Окръжна прокуратура-Шумен, а от 1 август 2018 г. - в Специализираната прокуратура. Заместник на административния ръководител от март 2020 г., а от юли - и. ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура. Награждавана многократно, носител е на званието “Прокурор на годината”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта