В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Изработват кадастрална карта на Горна Оряховица

Снимка: Уикипедия

Горна Оряховица ще има кадастрална карта и регистри на цялото землище. Подготовката за изработването им е стартирала. Картата ще бъде изготвена от „Сървей груп” ЕООД – София. Дружеството спечелило обществена поръчка, обявена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

„Приключване на цялата процедура, която ще продължи около година, Горна Оряховица трябва да има цифрова карта, която обхваща всички градски и земеделски имоти. Картата ще е публична и ще се поддържа онлайн от АГКК. На нея ще бъдат отбелязани урбанизираните зони и земеделските земи, които в момента се картографират и поддържат от различни институции – Общините и Земеделските служби“, съобщиха от общинската управа.

Едно от удобствата на онлайн картата е, че нотариусите ще имат достъп до регистрите и сами ще могат да си вадят скици на имотите, когато изповядват сделка, а няма да има нужда това да го правят клиентите им. На първо време ще има и неудобство – горнооряховчани ще си вадят скици не от Общината, а от Велико Търново, където Агенцията по кадастър има офис. Възможно е обаче АГКК да открие изнесен офис в Горна Оряховица.

Подготовката, изработването, одобряването и приемането на кадастралната карта е дълъг процес, които ще отнеме най-малко година. За да бъде картата максимално ефективна, пълна и полезна, е необходимо активното съдействие на собствениците на имоти в Горна Оряховица и землището на града. Те трябва да предоставят информация за собствеността си и да допуснат екипите да направят геодезическо заснемане на съответните обекти.

Подготовката за изготвянето на картата вече започна. През декември стартираха геодезическите заснемания, които ще продължат до 1 май 2017 г. В процеса на работа ще бъдат направени графици, в кои райони се заснема. Всички собственици са длъжни да осигурят достъп до имота си за измерване на имотните граници и сградите. В блоковете и сградите с етажна собственост, достъп се осигурява само до общите части за схематично отразяване на апартаментите и други самостоятелни обекти по етажите.

Собствениците на имоти в землището на Горна Оряховица, включително и земеделски земи, трябва да предоставят информация за собствеността си. За тази цел ще има открита приемна в Общината. Информацията може да се предостави на геодезистите и по електронен път в Агенцията. Документите, които трябва да бъдат представени са копия на актове, удостоверяващи правото на собственост или ограничено вещно право върху недвижими имоти.
В Центъра за информационно и административно обслужване в Общината ще бъде открита приемна, където ще се приемат документите.

След като бъде изработена картата, тя трябва да бъде приета от специална комисия и да се обяви на гражданите. В едномесечен срок ще има възможност за обжалване. Едва след това, кадастралната карта ще бъде приета. Корекции ще могат да се правят, но тези, които не са осигурили достъп до имота или информация при изработване на картата, ще трябва да ги заплатят.

По време на изработване на самата кадастрална карта собствениците не дължат никакви такси и не плащат за нищо. Екипите от фирмата, които ще правят заснеманията задължително ще трябва да се легитимират. Информацията, която гражданите ще предоставят, ще се използва единствено за изработване на картата. Съдействието на хората е изключително важно, но е доброволно. Общинската администрация няма задължение да предоставя на изпълнителя данни за собствеността на физически и юридически лица. Не са предвидени санкции, в т.ч. глоби, от неизпълнение на задължението на собствениците да предоставят копие на акта, удостоверяващ правата им върху недвижимите имоти.

След влизане в сила на кадастралната карта и регистри, установените в тях несъответствия могат да се отстраняват по реда на ЗКИР. В тези случаи разходите за промените в картата, допуснати в резултат на неизпълнението на задълженията по осигуряване на достъпа и предоставяне на информация, са за сметка на собствениците.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.