Израелският президент няма да удължи мандата на Нетаняху за съставяне на кабинет

Мандатът на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху да формира правителство, предоставен му от президента Риувен Ривлин след парламентарните избори в страната няма да бъде удължаван след крайния срок, който е 24 октомври, пише The Jerusalem Post.

Източниците заявиха, че изглежда малко вероятно да има причина на Нетаняху да бъдат предоставяни допълнителни две седмици за тази цел, които по закон президентът може да му даде, за да сформира правителство, както се случи след предишните избори през април 2019 г.

Министърът на околната среда Зеев Елкин, който е член на управляващата партия на премиера „Ликуд“ заяви, че Нетаняху вероятно ще върне мандата на Ривлин единствено когато е убеден, че е невъзможно да бъде формирана управляваща коалиция. Според Елкин това може да се случи точно преди крайния срок за това.

В такъв случай президентът ще предостави мандата на ръководителя на партията „Синьо и Бяло“ Бени Ганц в същият ден, когато изтече мандата на Нетаняху. Ганц ще получи 28 дни за да формира ново правителство.

Коментари

Задължително поле