Израелският премиер: Контактите с Владимир Путин служат на интересите на двете страни

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че контактите му с руския президент Владимир Путин винаги служат на интересите на двете страни и сигурността на региона. Двамата се срещнаха скоро в Сочи, предаде РИА Новости.

„Да кажем така: в последните години редовно се срещам с президента Владимир Путин най-вече, за да подсигуря нашите интереси и сигурност, особено на северната граница на Израел. Мога да кажа, че преговорите, които провеждаме с него, включително последната, служат на нашата сигурност, а мисля си, и на интересите на Русия, не само нашите“, заяви Нетаняху в интервю за израелски ТВ канал.

Израелският премиер обясни, че е взел решение да проведе „внезапната“ среща с Путин, заради изменението на обстановката в региона. Според думите на Нетаняху, редовните срещи с руския президент не са се провеждали само за съгласуването на действията в региона, но и за да се отразят текущите изменения в регионалния баланс на силите.

„През последните седмици то (положението) се измени. Тоест, съществува голяма вероятност за международна победа над Ислямска държава в Сирия. Това е прекрасно, но е лошото е, че Иран активно, явно систематично прониква там, от където си тръгва ИД“, поясни Нетаняху.

Освен това, той отново обвини Иран в опит да разпали война с Израел, което, според неговото мнение, поставя под опасност сигурността, не само в отделния регион, но и на целия свят.

„Иран не крие факта, че има намерение да размести там (от където си тръгва ИД) военни, въздушни, сухопътни и морски сили. И една от неговите цели е да започне война с Израел... Разбира се, че това е промяна. Промяна, която заплашва, както нас, така и други страни от региона, а според мен, заплашва мира в целия свят“, счита израелския премиер.

Той повтори същата теза и на срещата с Владимир Путин в Сочи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят