Израел обещава да удари силно „Хизбула, след като ракета уби 12 души Голанските възвишения

Израел заяви, че ще нанесе силен удар срещу Хизбула, след като обвини подкрепяната от Иран групировка, че е убила 12 деца и тийнейджъри при ракетна атака на футболно игрище в окупираните от Израел Голански възвишения, съобщава Reuters.

Хизбула отрече каквато и да е отговорност за атаката срещу Мадждал Шамс, най-смъртоносната в Израел или анексираната от Израел територия, откакто атаката на Хамас на 7 октомври предизвика войната в Газа , която оттогава се разпространи на няколко фронта.

Премиерът Бенямин Нетаняху приключи посещението си в Съединените щати по-рано и се очаква да кацне в Израел по-късно в неделя и да свика своя кабинет по сигурността в неделя следобед, за да обсъди отговора на Израел.

Футболният терен беше ударен в събота вечерта. Хизбула по-рано обяви, че е изстреляла ракети срещу израелски военни обекти, но бързо отрече да е замесена в атаката срещу Мадждал Шамс, заявявайки, че няма „абсолютно нищо общо с инцидента и категорично отрича всички неверни твърдения в това отношение“.

„Противно на отричанията, Хизбула е субектът, който е недвусмислено отговорен за вчерашното клане“, каза израелското външно министерство. „Ракетата, която уби нашите момчета и момичета, беше иранска ракета и Хизбула е единствената терористична организация, която има такива в арсенала си.

Израелските военни съобщиха, че изстрелването на ракетата е извършено от район, разположен северно от село Чебаа в Южен Ливан.

Израелската армия заяви, че е ударила поредица от цели на Хизбула дълбоко в Ливан през нощта, но всякакви широкомащабни операции вероятно ще изискват одобрение от кабинета по сигурността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят