Възелът в Близкия изток се затяга: Година по-късно Израел отвръща на удара, Хизбула обещава съпротива

За напрегнато очакване в Ливан тази нощ алармира BBC.

В следващите часове страната е изправена пред тягостно очакване, след като израелската инвазия в Южен Ливан се усеща почти като "неизбежна". В продължение на три дни официални лица в Израел твърдят, че кампанията им срещу Хизбула ще продължи, дори след убийството на лидера на групировката Хасан Насрала.

Но и Хизбула обещава съпротива. По-рано вторият в редиците на групировката Наим Касем направи първата си публична реч след убийството на Хасан Насрала. "Бойците са готови да се изправят срещу всяка наземна инвазия и Израел няма да постигне целите си", каза той.

Минути преди полунощ българско време и след като Израелските отбранителни сили предупредиха цивилните да бягат от три обекта на Хизбула в южното предградие на Бейрут, известно като Дахийе, ливанските медии съобщиха за израелски удари в района.

Хизбула излезе с изявление след полунощ във вторник, заявявайки, че е насочено срещу движението на израелски войски през ливанските гранични градове.

Все пак няма потвърдени доклади, че Израел е започнал своята дългоочаквана сухопътна операция, а IDF все още не е коментирала въпроса.

"Ливанската армия се оттегля от границата, след като съобщи за евентуален обстрел на Израелските отбранителни сили", докладва The Times of Israel.

Малко след полунощ българско време здравното министерство на Ливан съобщи, че 95 души са били убити при израелски удари в цялата страна в понеделник.

"Израелските вражески удари през последните 24 часа… убиха 95 души и раниха 172, се казва в изявление на министерството, което не прави разлика между цивилни и бойци", уточняват израелски официални медии.

Говорител на IDF призовава израелците да не публикуват движението на войските 

Говорителят на IDF контраадмирал Даниел Хагари призовава израелците да не публикуват движението на войските в светлината на нарастващите индикации, доклади, твърдения и слухове за предстоящо израелско сухопътно нахлуване в Южен Ливан.

"През последните часове имаше много доклади и слухове за дейността на IDF на границата с Ливан. Молим да не се разпространяват доклади за дейността на силите", казва Хагари в X, цитирайки необходимостта от защита на войските.

"Придържайте се само към официалните доклади и не разпространявайте безотговорни слухове", добавя той.

Някои израелски политици публикуваха неделикатни намеци в социалните медии за задаващата се наземна операция.

Миротворците на ООН в Ливан вече не могат да патрулират граничните райони на юг поради тежък артилерийски огън от израелските сили и Хизбула, според говорител на ООН, цитиран от BBC.

Дюжарик казва, че някои цивилни служители "са били преместени на север" като предпазна мярка и "ние разглеждаме ситуацията час по час", казва той.

Израелски министри критикуват изтичането на информация от САЩ относно наземните операции

Кабинетът по сигурността в Израел каза за следващата фаза на войната, но министри от правителството критикуват изтичането на информация от САЩ относно наземните операции.

Израелските медии съобщават, че кабинетът по сигурността е одобрил следващата фаза от войната срещу Хизбула в Ливан, вероятно така анонсираната "наземна офанзива".

Новинарският сайт Ynet съобщава, че по време на дискусията някои министри осъдиха изтичането на информация за операцията от американски служители, след като те бяха актуализирани от Израел.

Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) са разположени в Ливан от 1978 г.

Те увеличиха присъствието си в страната съгласно Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която беше приета - но така и не приложена правилно - за прекратяване на конфликта между Израел и Хизбула през 2006 г.

UNIFIL помага на ливанското правителство и въоръжените сили да патрулират района на юг от река Литани, която е на около 30 км от границата с Израел.

Кабинетът по сигурността на Израел беше извикан от премиера

Междувременно срещата приключи и премиерът Бенямин Нетаняху сега се консултира с по-малък форум в кабинета си във военния щаб на Кирия в Тел Авив. 

Войници на израелската армия (IDF) навлязоха в южен Ливан в понеделник вечерта в наземна атака, в контекста на която конфликтът с Хизбула продължава да се засилва, пише The Jerusalem Post. Това е първата сухопътна операция на Израле в Ливан след Втората ливанска война през 2006 г.

В по-ранни съобщения се казва, че Израел е уведомил САЩ, че планира да започне ограничена наземна операция в Ливан, която може да започне до часове, потвърди американски служител пред CBS в понеделник. Други новинарски източници съобщиха, че израелско нахлуване може да се осъществи през следващите дни.

"Ограничени сухопътни операции", насочени към Хизбула в Южен Ливан  

Израел вече е започнал "ограничени наземни операции", насочени към Хизбула в Южен Ливан, близо до границата, съобщи Държавният департамент в понеделник, цитиран от lorientlejour.com. "Те ни информираха, че прибягват до ограничени операции, насочени към инфраструктурата на Хизбула близо до границата", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър, имайки предвид разговори между Израел и Съединените щати по въпроса. 

Ливанските медии съобщават за тежък израелски артилерийски обстрел в посока на граничното село Вацани, близо до Гаджар.

Докладите идват на фона на нарастващи индикации за предстоящо израелско сухопътно нахлуване в Южен Ливан, пише Times of Israel . Артилерийският обстрел на ИД се простира до няколко района по границата с Ливан. Освен това танкове стрелят по цели от ливанската страна на границата.

Доклад: САЩ изразяват загриженост, че ограничената наземна операция на Израел може да се трансформира в "нещо по-голямо"

Американски служители изразиха загриженост, че дори ако израелската сухопътна инвазия в Ливан започне като временно и ограничено начинание, по-късно може да се превърне в „нещо по-голямо и дългосрочно“, съобщава Axios, цитирайки неназован израелски източник.

Докладът добавя, че служители на Белия дом са предупредили Израел, че наземна операция ще засили подкрепата за Хизбула сред ливанската общественост.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза на брифинг по-рано днес: „Ние осъзнаваме, че понякога военният натиск може да даде възможност за дипломация. това е вярно Също така е вярно, че военният натиск може да доведе до грешни изчисления. Това може да доведе до непредвидени последици.”

7 октомври 2023 година и ударът на Хамас по Израел по време на Шабат

"На 7 октомври 2023 г. терористичната организация Хамас стартира така наречената от тях операция "Потоп от Ал-Акса", обявявайки война на Израел. Преднамерено, за начало на операцията е избран религиозният празник Симхат, който съвпада и с почивния ден Шабат. По мащаб и характер на провеждане, операцията имаше стратегически характер и е съизмерима с войната в Йом Кипур", докладват експерти в онзи момент.

Атаката е планирана по време на почивен ден и религиозен празник за Израел, с координирани действия терористите на Хамас успяват да пробият силно укрепеното защитно съоръжение, разделящо Израел от Ивицата Газа. За физическото проникване е използвана тежка строителна техника.

Пробивът е бърз и позволява проникването на израелска територия на тежко въоръжени бойци и леки транспортни средства – пикапи. Резултатът от това действие са загинали военнослужещи от състава на Израелските въоръжени сили и цивилни граждани, които се оказват в полосата на атаката. В същото време, паралелно с навлизането по суша, други терористи на Хамас преодоляват оградата с използването на парапланери, като по този начин добавят ново физическо измерение и превръщат нападението в многостранна терористична атака. 

През целия ден терористите на Хамас извършват поредица от атаки, движейки се между множество населени пунктове, разположени в близост до Газа. Във всеки район терористите безразборно се насочват към цивилни, включително малки деца и възрастни хора, стреляйки по улиците, нахлувайки в домове и вземайки заложници. По време на тази първоначална атака терористите на Хамас успяват да установят контрол над няколко от градовете, което води до значително увеличение на жертвите.

След нахлуването в градовете, терористите от Хамас се насочват към различни обекти на държавната власт, включително полицейски участъци и бази на израелските въоръжени сили, като основната цел е овладяването на ключови пунктове и места. Освен в тези градски райони, Хамас допълнително атакува културно-религиозен фестивал, на който присъстват множество цивилни граждани. По време на тази атака са отвлечени, взети като заложници и насилствено отведени в Ивицата Газа, голям брой израелски и чужди граждани.

Друг аспект на многостранната атака на 7.10. 2023 година е масираният въздушен удар с използването на ракетни атаки, насочени към градове, както в южен, така и в централен Израел. Тези ракетни атаки допълнително водят до смъртни случаи, ранени и преки щети на цивилни сгради. 

"Последствията от тази атака продължават. Над 1000 израелци са загубили живота си, а приблизително 2200 други са ранени, отбелязвайки един от най-смъртоносните терористични актове в новата история. В допълнение към жертвите, има приблизително повече от 100 заложници, които са взети от терористичната организация. Това шокиращо събитие остави дълбоко въздействие върху израелската нация, като семействата скърбят за загубата на близките си, а общностите търсят адекватен начин за реакция", докладва дни след 7 октомври 2023 година Центъра за изследване на екстремизма и тероризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток