Изследвали 199 търновци за СПИН за месец

158 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през октомври във Великотърновска област, като най – висок е относителният дял на варицелата. Шарката е повалила 91 жители на областта, като най-много са от Велико Търново и Павликени, сочат данните на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в старата столица.

Регистрираните въздушно-капкови инфекции през октомври са 106, чревните инфекции са 51. През септември са регистрирани 123 случая на чревни инфекции. Има засечен един случай на трансмисивна инфекция, която се причинява от кърлежи или комари, като пациентът е от Лясковец. Друг лясковчанин пък се е разболял от хепатит С. В региона седем са случаите на туберкулоза през октомври, 8 – на скарлатина.

"През изминалия месец са извършени 82 проверки по противоепидемичния режим. За констатирани пропуски в противоепидемичната дейност са издадени 12 предписания", отчитат здравните инспектори.

Във връзка с мерките за ограничаване на пасивното тютюнопушене са извършени 79 проверки в контролираните обекти.

В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през последния месец са консултирани и изследвани общо 199 лица. От тях 103 мъже и 96 жени, на възраст от 16 до 64 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони